Parlamentin journalismipalkinto kunnioittaa Daphne Caruana Galizian muistoa 

 
 

Euroopan parlamentti on perustanut journalismipalkinnon kunnioittaakseen Daphne Caruana Galizian muistoa. Galizia oli maltalainen tutkiva toimittaja, joka murhattiin vuonna 2017.

Tutkiva toimittaja Galizia murhattiin autopommi-iskussa 16.10.2017.  

Daphne Caruana Galizian muiston kunniaksi perustetulla palkinnolla tuetaan journalismia, joka vaalii EU:n periaatteita ja arvoja.


"Daphne Caruana Galizia -palkinto huomioi toimittajien tärkeän roolin demokratiassa ja muistuttaa kansalaisia vapaan lehdistön tärkeydestä. Palkinnolla halutaan tukea tutkivia toimittajia heidän tärkeässä ja usein vaarallisessakin työssään”, parlamentin varapuhemies Heidi Hautala totesi.


20 000 euron palkintosumma


20 000 euron suuruinen palkintosumma jaetaan ensimmäistä kertaa lokakuussa 2021. Palkinto voidaan myöntää EU:ssa toimivalle yksittäiselle toimittajalle tai toimittajaryhmälle. Vaikka palkinto on parlamentin perustama ja ylläpitämä, itsenäinen organisaatio valitsee palkintoehdokkaat ja voittajan.


Kuka Daphne Caruana Galizia oli?

Daphne Caruana Galizia oli maltalainen tutkiva toimittaja, aktivisti ja bloggaaja. Hän oli erikoistunut korruptioon, rahanpesuun ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviin aiheisiin. Galizia murhattiin autopommi-iskussa 16.10.2017.


Kritiikki viranomaisten tavasta hoitaa Galizian murhatutkimuksia johti lopulta pääministeri Joseph Muscatin eroon. Epäonnistuneisiin tutkimuksiin pettyneet mepit vaativat komissiota toimimaan joulukuussa 2019.


Euroopan neuvosto julkaisi 28. huhtikuuta 2021 raportin, jonka mukaan Euroopassa tapahtui 201 vakavaa lehdistönvapauden loukkausta vuonna 2020. Luku on 40 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019.

Parlamentti tukee voimakkaasti lehdistönvapautta. Toukokuussa 2018 hyväksytyssä päätöslauselmassa mepit vaativat EU-maita takaamaan moniäänisen, itsenäisen ja vapaan lehdistön toimintaedellytykset.

Katso Facebook-livelähetyksen tallenne Daphne Caruana Galizia -palkinnosta.

Mitä vaaroja toimittajat kohtaavat Euroopassa?


Parlamentti järjesti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän kunniaksi 3. toukokuuta webinaarin ”Mitä vaaroja toimittajat kohtaavat Euroopassa?”. Tilaisuudessa mepit haastattelivat toimittajia heidän työnsä vaaroista EU:ssa. Voit katsoa tilaisuuden tallenteen tästä.