Mepit vaativat urheilulähetysten laittoman suoratoiston estämistä 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Mepit haluavat estää suorien urheilutapahtumien laittoman suoratoiston. Lue miten.

©Terovesalainen/AdobeStock  

Miksi urheilulähetysten laiton suoratoisto on ongelma?


Urheilulähetyksillä on tärkeä taloudellinen rooli. Lähetykset ovat merkittävä tulonlähde tapahtumien järjestäjille.


Urheilutapahtumien laiton suoratoisto on kuitenkin yleistä. Laittomat mutta ammattimaisesti pyöritetyt verkkosivut ansaitsevat rahaa urheilulähetyksillä, joko rahastamalla katselijoita tai myymällä mainostilaa.

80 %  ; oikeudenomistajien tuloista kertyy lähetysoikeuksista

Laittomien lähetysten katselijat saattavat myös altistua haittaohjelmille sekä tietovarkauksille, kuten luottokorttitietojen kopioinnille.


Urheilutapahtumat ja tekijänoikeudet


Urheilutapahtumat eivät itsessään ole tekijänoikeussuojan alaisia. EU:n tekijänoikeussääntöjen mukaan suojelun piiriin kuuluvat luovan työn tulokset, kuten artikkelit, elokuvat ja laulut.


Urheilutapahtumien lähetys on kuitenkin suojeltua toimintaa. Joillakin jäsenmailla on urheilulähetyksille omia sääntöjään, mutta EU-tason yhteiset säännöt puuttuvat.


Nopean puuttumisen tarve


Koska urheilutapahtumat kestävät verrattain lyhyitä aikoja, laittoman suoratoiston estämiselle on myös käytössä vain vähän aikaa.


Nykyiset keinot laittoman suoratoiston pysäyttämiseksi ovat hitaita ja tehottomia. Meppien mukaan tehokkain keino olisi katkaista laittomat lähetykset välittömästi.


”Tavoitteenamme on estää tuhansia laittomia suoratoistopalveluita näyttämästä urheilutapahtumia laittomasti ympäri Eurooppaa”, oikeusasioiden valiokunnan puheenjohtaja Adrián Vázquez Lázara totesi. ”Koska urheiluseurat eivät voi tällä hetkellä myydä lippuja, on meidän suojeltava niiden jäljellä olevia tulonlähteitä, kuten TV-oikeuksia.”


Mitä ratkaisua mepit ehdottavat?

Parlamentti hyväksyi täysistunnossa 19. toukokuuta mietinnön, jossa ehdotetaan lisäyksiä suorien lähetysten sääntöihin. Valiokunta kehottaa Euroopan komissiota ehdottamaan konkreettisia ja erityisesti urheilutapahtumien suoratoistoon kohdistuvia toimia. Niiden avulla laittoman suoratoiston välitön pysäyttäminen olisi mahdollista.


Laiton sisältö tulisi poistaa välittömästi siitä saadun ilmoituksen jälkeen ja viimeistään 30 minuuttia tapahtuman alkamisen jälkeen. Uusien sääntöjen tulisi kohdistua ammattimaisiin laittomien lähetysten levittäjiin. Lähetysten katselijoita, jotka eivät usein tiedä kuluttavansa laitonta sisältöä, ei asetettaisi vastuuseen.


Sääntöjen ei tulisi koskea yleisöjen kuvaamaa materiaalia. Urheilutapahtumissa paikan päällä olevat katsojat eivät riko tekijänoikeussääntöjä kuvatessaan tapahtumaa. Tapahtumissa otetut kuvat ja videot ovat lisäksi tärkeä osa fanikulttuuria.