Miten EU aikoo parantaa kuluttajansuojaa?

Yhteiskunnalliset muutokset - kuten vihreä siirtymä ja digitalisaatio - edellyttävät kuluttajansuojan päivittämistä. Lue, miten EU vastaa haasteeseen.

Euroopan talous globalisoituu ja digitalisoituu. Markkinoiden muutokset vaikuttavat myös kuluttajansuojaan. Vastatakseen muutoksiin EU on kehittämässä uusia keinoja kansalaisten suojelemiseksi.


Mepit keskustelevat ja äänestävät toukokuun täysistunnossa Euroopan digitaalista tulevaisuutta koskevasta mietinnöstä. Mietinnön mukaan digitaalisia sisämarkkinoita tulee sujuvoittaa poistamalla sääntelyä ja kuluttajien mahdollisuuksia käyttää tekoälyä parantaa.

Infografiikka kuluttajansuojan parantamisesta EU:ssa.
Kuluttajansuojan parantaminen

Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma


Parlamentti käsittelee parhaillaan uutta kuluttaja-asioiden toimintaohjelmaa vuosille 2020-2025. Ohjelmassa on viisi painopistettä: vihreä siirtymä, digitalisaatio, kuluttajaoikeuksien tehokas täytäntöönpano, eri kuluttajaryhmien erityistarpeet ja kansainvälinen yhteistyö.


Kestävän kulutuksen helpottaminen

Ilmastoneutraaliuden tavoittaminen vuoteen 2050 mennessä on yksi EU:n päätavoitteista. Kuluttajakäyttäytymisen muutokset - mm. kestävän kulutuksen kasvu ja kiertotalouden suosiminen - voivat edistää tavoitteen saavuttamista.

Infografiikka kestävästä kulutuksesta.
Kestävä kulutus

Mepit hyväksyivät päätöslauselman kestävämpien sisämarkkinoiden kehittämisestä marraskuussa 2020. Päätöslauselmassa mepit kehottavat komissiota varmistamaan kuluttajille oikeuden korjauttaa rikki menneitä laitteita. Parlamentti painottaa myös kuluttajien tietoisuuden lisäämistä tuotteiden elinkaarista sekä uudelleenkäytön mahdollisuuksista.


Mepit vaativat myös toimia sellaisia tuotteita vastaan, jotka on tahallisesti suunniteltu hajoamaan. Lisäksi parlamentti on toistanut vaatimuksensa yleislaturien käyttöönotosta elektroniikalle.


Komissio valmistelee sääntöjä korjauttamisoikeudesta ja lainsäädäntöä ympäristövaikutusten merkitsemisestä tuotteisiin. Yhteiset merkitsemiskäytännöt auttaisivat kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisiä tuotteita.


Tavarakauppaa koskevien uusien EU-sääntöjen on tarkoitus astua voimaan vuonna 2022. Komissio selvittää parhaillaan, voisiko säännöissä esitetty laajennus takuuoikeuteen (nykyisin kaksi vuotta) koskea uusien lisäksi käytettyjä tuotteita.


Komissio esitteli syyskuussa 2020 kestäviä tuotteita koskevan aloitteen osana EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmaa. Aloitteen tavoitteena on auttaa tuotteiden sopeuttamista ilmastoneutraaliin ja energiatehokkaaseen kiertotalouteen. Komission aloite puuttuu myös haitallisiin kemikaaleihin, joita käytetään tietyissä elektroniikka- ja tekstiilituotteissa sekä huonekaluissa.


Kuluttajaystävällistä digitalisaatiota


Digitalisaatio muuttaa tapaamme tehdä ostoksia. Komissio ehdotti EU:n digipalvelusäädöstä joulukuussa 2020. Kyse on uusista EU-säännöistä, joiden tavoitteena parantaa kuluttajien suojaa verkkoalustoilla.


Meppien mukaan kuluttajilla pitää olla samat oikeudet niin kivijalkamyymälöissä kuin verkkokaupoissa. Parlamentti vaatii mm. eBay:n ja Amazonin kaltaisia verkkokauppoja lisäämään toimia väärennettyjen ja vaarallisten tuotteiden myynnin estämiseksi.


Mepit ovat myös ehdottaneet sääntöjä haitallisen ja laittoman verkkosisällön torjumiseksi. Uudet säännöt suojelisivat verkon käyttäjiä haitalliselta sisällöltä ja turvaisivat samalla sananvapautta.


Tekoäly voi vaikuttaa merkittävästi elämäämme - hyvässä tai pahassa. EU valmistelee uusia sääntöjä, joilla tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia ja uhkia voidaan säädellä. Parlamentti on perustanut tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan ja painottanut ihmislähtöisen lainsäädännön merkitystä digitaalisella aikakaudella.


Kuluttajanoikeuksien vahvistaminen


Kuluttajanoikeuksien toteutumisen varmistaminen kuuluu jäsenmaiden velvollisuuksiin. EU kuitenkin tukee jäsenmaita ja koordinoi niiden keskinäisiä toimia.


EU on mm. laatinut säännöt kuluttajanoikeuksien valvonnasta ja kuluttajalain uudistamisesta. Lisäksi EU on laatinut säännöt ryhmäkanteille, joiden avulla kuluttajat voivat yhdistää voimansa ja puolustaa oikeuksiaan paitsi kotimaisissa myös rajat ylittävissä rikkomuksissa.


Tiettyjen kuluttajaryhmien erityistarpeet


Tietyt kuluttajaryhmät, kuten lapset, ikääntyneet tai vammaiset henkilöt, voivat tietyissä tilanteissa tarvita erityisiä suojatoimia. Lisäsuojatoimia saattavat tarvita myös henkilöt, jotka ovat taloudellisesti haavoittavassa asemassa tai sellaiset kansalaiset, joilla ei ole pääsyä internettiin.


Komission uusi kuluttaja-asioiden toimintasuunnitelma huomioi edellä mainitut ryhmät. Komissio aikoo mm. lisätä verkon ulkopuolella tarjottavaa kuluttajaneuvontaa ja kasvattaa velkaneuvonnan resursseja.


Lapset ja alaikäiset ovat erityisen alttiita mainonnalle. Parlamentti on hyväksynyt audiovisuaalisia mediapalveluita koskevat säännöt, jotka parantavat lasten suojelua haitallisilta sisällöiltä.


EU:ssa myytävien tuotteiden turvallisuuden takaaminen


Kansalaiset ostavat usein EU:n ulkopuolella valmistettuja tuotteita. Komission mukaan EU:n ulkopuolisten tuotteiden myynti on kasvanut EU:ssa merkittävästi: vuonna 2014 ulkopuolisten tuotteiden osuus EU:n kaupankäynnistä oli 17 %, kun taas vuonna 2019 vastaava luku oli 27 %.


Kuluttajansuojan varmistaminen vaatii maailmanlaajuisen kaupankäynnin aikakaudella kansainvälistä yhteistyötä. Vuonna 2020 EU:hun tuotiin eniten tuotteita Kiinasta. Komissio aikoo valmistella yhteisen toimintasuunnitelman Kiinan kanssa vuonna 2021 varmistaakseen verkossa myytävien tuotteiden turvallisuuden.