Yhteinen maatalouspolitiikka: miten EU tukee maanviljelijöitä?

EU:n maatalouspolitiikan avulla tuetaan maanviljelijöitä ja suojellaan ympäristöä. Lue lisää maatalouspolitiikan rahoituksesta, historiasta ja tulevaisuudesta.

Mikä on yhteinen maatalouspolitiikka?

EU on tukenut maanviljelyä yhteisen maatalouspolitiikkansa (YMP) kautta vuodesta 1962 asti. Sääntöjä on uudistettu sittemmin useita kertoja ympäristön suojelemiseksi ja maanviljelijöiden oikeudenmukaisen toimeentulon varmistamiseksi.

EU:ssa on noin 10 miljoonaa maatilaa, ja maanviljely ja ruoantuotanto yhdessä tarjoavat työpaikan lähes 40 miljoonalle eurooppalaiselle.

Katso videolta, miten yhteinen maatalouspolitiikka on muuttunut vuosien varrella.

Miten maatalouspolitiikkaa rahoitetaan?

Yhteistä maatalouspolitiikkaa rahoitetaan EU-budjetista. Vuosien 2021-2027 pitkän aikavälin budjetissa maanviljelylle on varattu 386,6 miljardia euroa jaettuna kahteen osaan:

  • 291,1 miljardia euroa Euroopan maatalouden tukirahastoon, jonka kautta tuetaan maanviljelijöiden toimeentuloa
  • 95,5 miljardia euroa Euroopan maaseuturahastoon, josta tuetaan maaseutualueita, ilmastotyötä ja luonnonvarojen hoitoa

Miltä maatalous näyttää tämän päivän EU:ssa?

Koronaviruspandemia on vaikuttanut kielteisesti viljelijöihin ja maatalouteen. EU:ssa on otettu käyttöön erityistoimenpiteitä maatalousalan ja tulojen tukemiseksi. YMP:n varoihin sovellettavat nykyiset säännöt ovat voimassa vuoteen 2023 talousarvioneuvottelujen viivästymisen vuoksi. Tämän vuoksi sovittiin siirtymäajasta, jotta voidaan turvata viljelijöiden tulot ja varmistaa ruokaturva.

Lue lisää faktoja ja lukuja maataloudesta infografiikastamme.

Johtaako uudistus ympäristöystävällisempään yhteiseen maatalouspolitiikkaan?

Maatalous aiheuttaa noin 10 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Parlamentin jäsenet totesivat päästyään neuvoston kanssa yksimielisyyteen, että uudistuksen pitäisi johtaa ympäristöystävällisempään, reilumpaan ja avoimempaan EU:n maatalouspolitiikkaan. Parlamentti haluaa kytkeä yhteisen maatalouspolitiikan Pariisin ilmastosopimukseen ja tukea samalla nuoria viljelijöitä ja pieniä ja keskisuuria tiloja. Parlamentti hyväksyi maatalouspolitiikan tuoreimman uudistuksen marraskuussa 2021. Sitä aletaan soveltaa vuonna 2023, ja sillä

  • vahvistetaan biodiversiteettiä sekä kytketään maatalous EU:n ympäristö- ja ilmastoalan säädöksiin ja sitoumuksiin
  • osoitetaan 10 prosenttia suorista tuista pienille ja keskisuurille tiloille
  • perustetaan pysyvä kriisivaraus, jota käytetään, kun hinnat tai markkinat ovat epävakaat
  • määrätään seuraamuksia työmarkkinasääntöjä rikkoville.

Maatalouspolitiikka liittyy komission Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan ja Pellolta pöytään -strategiaan, jonka tavoitteena on ympäristön suojelu, terveellisen ruoan varmistaminen kaikille ja viljelijöiden toimeentulon takaaminen.

Lisätietoa maataloudesta

Lisätietoa

Artikkeleita samasta aiheesta