Yleislaturi: parannus kuluttajille ja ympäristölle 

 
 

EU haluaa helpottaa kuluttajien elämää ja vähentää jätettä tekemällä USB-C-liitännästä kaikkiin laitteisiin sopivan laturin standardiliitännän.

©AdobeStock/WESTOCK  

Erilaisten johtojen ja laturien etsiminen ja kuljettaminen matkapuhelimen, tabletin tai kameran lataamista varten on turhauttavaa. EU haluaa jättää johtoviidakon menneisyyteen ja näin paitsi helpottaa kuluttajien elämää, myös vähentää elektroniikkajätteen määrää.

Selvitimme, mistä yleislaturialoitteessa on kyse juttelemalla parlamentin kuluttajansuojavaliokunnan puheenjohtajan Anna Cavazzinin (Vihreät, Saksa) kanssa. Lue Facebook-livehaastattelun yhteenveto alta.

Yleislaturi

”Euroopan parlamentti on vaatinut kymmenen vuoden ajan yhtä liitäntätyyppiä, jotta enää ei tarvitsisi useita johtoja, vaan yksi riittäisi”, Cavazzini sanoi. Euroopan komissio yritti saada yrityksiä mukaan vapaaehtoisilla sopimuksilla, mikä toimi osittain. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan ole lähteneet mukaan, ja sen vuoksi komissio ehdotti lopulta lainsäädäntöä yhteisestä standardiliitännästä latureille.

Mitä muutos tarkoittaa kuluttajille?

Ehdotuksessa on kaksi osaa: ensinnäkin yhteinen standardiliitäntä johdoille ja laitteille, mikä tarkoittaa, että niitä voi käyttää jatkossa ristiin. Kuluttajat voivat siis ladata laitteensa minkä tahansa johdon avulla.

Toiseksi jatkossa laitteet ja laturit myytäisiin erikseen. ”Jos ostan uuden puhelimen, saan automaattisesti uuden laturin”, Cavazzini sanoi. ”Jatkossa näin ei olisi, mikä vähentäisi elektroniikkajätteen määrää.” Kuluttajien pitäisi siis ostaa laturi erikseen - mutta koska suurimmalla osalla ihmisiä on jo useita latureita, kustannusten ei pitäisi olla suuria.

Milloin yleislaturi olisi käytössä EU:ssa?

Optimistisen arvion mukaan uudet säännöt astuisivat voimaan vuonna 2024. Cavazzini toivoo, että parlamentti saa oman työnsä päätökseen ehdotuksen osalta ja voi neuvotella sopimuksen EU-maiden neuvoston kanssa vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämän jälkeen jäsenmailla olisi kaksi vuotta aikaa saattaa laki voimaan.

Parlamentin ehdotukset

Vaikka aloitteen työstämistä ei ole vielä virallisesti aloitettu parlamentissa, osa mepeistä on jo vaatinut, että sen pitää kattaa kaikki laitteet. ”Komission ehdotukseen kuuluu paljon laitteita, mutta esimerkiksi sähkökirjojen lukulaitteet on jätetty sen ulkopuolelle”, Cavazzini sanoi. Jotkut mepit taas ovat sitä mieltä, että lainsäädännön pitää valmistautua jo tulevaan ja huomioida langaton lataaminen.

Tukahduttaako aloite innovaatioita?

Meppien mukaan valmistajat vetoavat usein siihen, että lainsäädäntö vähentää innovaatioita. ”En pidä tätä todennäköisenä”, Cavazzini sanoi. ”Ehdotuksessa sanotaan, että jos syntyy uusi, USB-C:tä parempi ratkaisu, sääntöjä voidaan muuttaa.”

Kuinka paljon elektroniikkajätteen määrä vähenisi?

Erilaisia arvioita on useita, mutta yleisimmin mainittu luku on noin tuhat tonnia vuodessa. ”Elektroniikkajäte on nopeimmin kasvava jätevirta EU:ssa. Jos todella haluamme panna vihreän kehityksen ohjelman täytäntöön ja vähentää raaka-aineiden käyttöä, meidän on otettava kaikki keinot käyttöön”, Cavazzini totesi.

Taustaa

Euroopan parlamentti on ajanut yhteistä laturia vuosikymmenen ajan, ja syyskuussa 2021 komissio esitteli ehdotuksensa, joka tekisi USB-C-liitännästä standardiliitännän kaikkiin älypuhelimiin, tabletteihin, kameroihin, kuulokkeisiin, kannettaviin kaiuttimiin ja käsikonsoleihin.