Biopiratismi: Kehitysmaiden geenivaroja suojeltava
Punakataraa, vaatimatonta syvänvaaleanpunaista kukkaa Madagascarilta, on käytetty leukemia-lääkkeen kehittämiseen. Viime vuosina lääkekasveja on hyödynnetty yhä useammin uusien lääkkeiden kehittämisessä, mutta alkuperäiskansat, jotka alunperin huomasivat ominaisuudet, saavat harvoin osansa voitoista. Ilmiötä kutsutaan nimellä “biopiratismi”. Mepit keskustelevat ja äänestävät Catherine Grèzen (Vihreät/EFA, Ranska) mietinnöstä tällä viikolla.
Mitä biopiratismi on?
Lääkeyhtiöt käyttävät usein perinnetietoa löytääkseen kasveja ja aineita, joilla on lääketieteellisiä ominaisuuksia. Tutkimuksen kautta niistä voidaan saada uusia patentoituja lääkkeitä. Yhteisöt, jotka parantavat ominaisuudet alunperin löysivät, eivät välttämättä kuitenkaan hyödy niistä ja joissain tapauksissa eivät enää voi käyttää löytöjään. Tätä kutsutaan biopiratismiksi, eikä se rajoitu lääkesektoriin.
Mitä asialle voidaan tehdä?
Biopiratismi haittaa kehitysmaiden taloudellista kehitystä, ja on siksi merkittävä kysymys köyhyyden vastaisessa taistelussa. Nykyinen lainsäädäntö on yritysten puolella, ja perinnetiedolle ei juurikaan anneta suojaa.
Grèzen mietinnössä ehdotetaan toimia, joihin EU:n pitäisi ryhtyä, jotta kehitysmaat voisivat myötyä geenivaroistaan ja perinnetiedoistaan.
Mietinnön mukaan EU:n ja jäsenmaiden pitäisi hyväksyä YK:n Nagoyan protokolla, joka tähtää geenivarojen hyötyjen tasaisempaan jakamiseen tuottajan ja käyttäjämaiden välillä. Lisäksi siinä ehdotetaan uutta lainsäädäntökehystä patenttien myöntämiseen. Alkuperäisten ainesosien kertominen olisi ehto patentille. Patentin hakijan pitäisi myös todistaa, että ainesosat hankittiin oikeudenmukaisella ja laillisella tavalla. EU:n pitäisi myös auttaa kehitysmaita perustamaan instituutioita, joiden avulla ne voisivat hyötyä geenivaroistaan ja perinnetiedosta, mietinnössä ehdotetaan.
Mietinnöstä keskustellaan maanantaina ja äänestetään tiistaina.
Tämä artikkeli julkaistiin alun perin 6. joulukuuta 2012, kun kehitysyhteistyövaliokunta äänesti aiheesta.