Kuolemanrangaistus Euroopassa ja maailmassa

Parlamentti vastustaa jyrkästi kuolemanrangaistusta ja vaatii sen lakkauttamista kaikkialla maailmassa.

Parlamentti vastustaa jyrkästi kuolemanrangaistusta, joka on yhä käytössä monissa maailman maissa. Kokosimme infografiikkaan keskeistä tietoa kuolemanrangaistuksesta maailmassa.

Infografiikka: kuolemanrangaistuksen käyttö maailmalla ja maat, joissa tehtiin eniten teloituksia vuonna 2019
Kuolemanrangaistus maailmalla

Kuolemanrangaistus faktoina ja lukuina

Vuoteen 2019 mennessä 142 maata oli lakkauttanut kuolemantuomion lailla tai käytännössä, mutta 56 maassa se on edelleen käytössä. Vuonna 2019 pantiin toimeen ainakin 657 kuolemantuomiota 20 maassa, ja kuolemaan tuomittuja vankeja on yli 25 000. Kiinaa ei ole laskettu yllä mainittuihin lukuihin, mutta siellä uskotaan toimeenpannun tuhansia kuolemanrangaistuksia.

Noin 86 % vuoden 2019 tilastoiduista teloituksista tapahtui neljässä maassa: Iranissa, Saudi-Arabiassa, Irakissa ja Egyptissä. Kiinan osalta tietoja ei ole saatavissa, sillä niitä pidetään valtionsalaisuutena.

Aasiassa, arabimaissa ja Yhdysvalloissa kuolemanrangaistuksen lopettamista vastustetaan vahvasti. Afrikan 55 maasta neljä viidestä on lakkauttanut tai keskeyttänyt kuolemantuomiot.

Kuolemanrangaistus on harkituin murha.
Albert Camus

EU:n toimet kuolemanrangaistusta vastaan

Euroopan unioni on sitoutunut puolustamaan ihmisoikeuksia ja on maailman suurin kuolemanrangaistuksen vastaisen työn rahoittaja. Kaikki EU-maat ovat lakkauttaneet kuolemanrangaistuksen Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti.

Infografiikka: kuolemanrangaistuksen poistamisen aikajana tavallisten ja kaikkien rikosten tapauksessa EU:ssa
Kuolemanrangaistuksen lopettaminen EU-maissa

EU:lla on lukuisia keinoja kuolemanrangaistuksen vastustamiseksi:

  • se on kieltänyt sellaisten tuotteiden kaupan, joita voi käyttää kidutukseen ja teloitukseen
  • se pyrkii kauppapolitiikan keinoin edistämään ihmisoikeuksien kunnioittamista
  • se tukee tietoisuutta lisääviä, tilannetta valvovia ja dokumentoivia kansalaisjärjestöjä kuolemanrangaistuksen säilyttäneissä maissa
  • se tukee kaikkia kuolemantuomion vastaisia toimia YK:n pysyvänä tarkkailijajäsenenä
  • Parlamentti hyväksyy päätöslauselmia ja isännöi keskusteluita, joissa tuomitaan kuolemanrangaistusta yhä käyttävien maiden toimet. Vuonna 2015 hyväksytty päätöslauselma tuomitsee kuolemantuomion käyttämisen opposition hiljentämiseksi tai uskonnollisten syiden, homoseksuaalisuuden tai aviorikoksen perusteella.

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa kuolemanrangaistus on yhä käytössä. Venäjällä kuolemantuomioiden antaminen on keskeytetty.