Mepit vaativat tilanteen rauhoittamista Turkin rajalla 

 
 

EU:n tulee jatkaa keskustelua Turkin kanssa, jotta siirtolaistilanne Kreikan ja Turkin rajalla saadaan rauhoitettua, sanoivat mepit täysistuntokeskustelussa.

©REUTERS/Marko Djurica/stock.adobe.com  

Tuhansia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita on saapunut Kreikkaan Turkin rajan yli sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan päätti reilu viikko sitten rikkoa vuonna 2016 EU:n kanssa tekemäänsä pakolaissopimusta avaamalla Turkin rajan Eurooppaan. Pakolaissopimuksessa EU on luvannut Turkille 6 miljardia euroa avustusta sitä vastaan, että Turkki rajoittaa pakolaisvirtaa Eurooppaan.

Mepit keskustelivat ajankohtaisesta tilanteesta Kreikan ja Turkin rajalla sekä EU:n yhteisestä vastauksesta sisäasioista vastaavan komissaari Ylva Johanssonin sekä neuvoston puheenjohtajamaa Kroatiaa edustavan Nikolina Brnjacin kanssa tiistaina 10. maaliskuuta Brysselin täysistunnossa.

Vuoropuhelua jatkettava Turkin kanssa

”Viime päivinä olemme todistaneet, miten vaarallinen Turkin presidentin asenne on. Hän käyttää hädänalaisia ihmisiä hyväkseen oman etunsa ja politiikkansa edistämiseksi”, sanoi Iratxe García Pérez (S&D, Espanja).

EPP:n Manfred Weber (Saksa) vaati vuoropuhelun avaamista Turkin kanssa, jotta ”tilanne Kreikan ja Turkin rajalla saadaan rauhoitettua”.

Komissaari Johansson oli samaa mieltä: ” Meidän on jatkettava keskustelua. Meidän on hillittävä käytettävää retoriikkaa ja vähennettävä jännitettä. Meidän on löydettävä yhteinen tie Turkin kanssa. Viestintäkanavat Turkkiin ovat avoinna ja aktiivisia.”

EU:n ja Turkin pakolaissopimus

Osa parlamentin jäsenistä sanoi, että EU:n tulisi hyödyntää tilannetta turvapaikkasääntöjen uudistamisen lisäämiseksi takaisin EU:n agendalle. Toiset puolestaan halusivat uudistaa Turkin kanssa solmitun sopimuksen.

Brnjac sanoi, että tilannetta EU:n ulkorajalla ei voi hyväksyä, mutta ”odotamme yhä Turkin jatkavan vuoden 2016 sopimuksen täyttä toimeenpanoa”.

Johansson painotti myös, että nykyinen EU:n ja Turkin sopimus on edelleen voimassa.

”Tilanne EU:n Turkin vastaisella ulkorajalla on huolestuttava. Mutta haluan kuitenkin sanoa, että nyt ei ole 2015”, komissaari sanoi viitaten vuoteen, jolloin yli miljoona turvapaikanhakijaa ja siirtolaista saapui Eurooppaan.

”Olemme nyt paljon paremmin valmistautuneita tilanteeseen, sillä tiedämme, mitä odottaa”, Johansson lisäsi. Hänen mukaansa EU on vahvistanut virastojaan, kuten rannikkovartiosto Frontexia sekä Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO:a, minkä lisäksi jäsenmaiden välillä on entistä enemmän halukkuutta yhteistyöhön.

Parlamentti hyväksyi marraskuussa 2017 päätöslauselman, jossa se vaati yhteisten turvapaikkasääntöjen uudistusta, jotta EU:ssa oltaisiin paremmin varautuneita ottamaan vastaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita ja reilumman taakanjaon takaamiseksi EU-maiden välillä.

Lisäksi mepit hyväksyivät viime vuonna uuden lain, jolla vahvistetaan Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexia EU:n ulkorajojen valvomisen tehostamiseksi.