Mepit keskustelivat Afganistanin tilanteesta

Talibanin valtaannousun jälkeen vaaraan joutuneita afganistanilaisia tulee auttaa, mepit sanoivat tiistaina käydyssä keskustelussa Afganistanin tulevaisuudesta.

Joukko afganistanilaisia on saapunut Espanjaan ensimmäisellä evakuointilennolla.
Afganistanilaisia saapuu Espanjaan evakuointilennolla. © Belen Diaz / AFP

Tiistaina 14. syyskuuta täysistunnossa käydyssä keskustelussa Afganistanin tilanteesta mepit painottivat, että EU:n tulee auttaa ihmisiä pakenemaan maasta turvallisesti Talibanin noustua jälleen valtaan. ”Kaikkien niiden, joita Taliban vainoaa - olivatpa he aktivisteja, naisten oikeuksien puolestapuhujia, opettajia, virkamiehiä tai toimittajia - kaikkien heidän on voitava tulla tänne,” sanoi EPP:n saksalaisedustaja Michael Gahler. Hän painotti myös, että naapurimaita tulee tukea pakolaisten auttamisessa.

Iratxe García Pérez (S&D, Espanja) totesi, että on tärkeää arvioida, miten maan tilanteen voi vakauttaa. Lisäksi afganistanilaisten oikeuksia on suojattava. ”Olemme perustaneet Madridiin tukikeskuksen kaikille niille, jotka työskentelivät kanssamme Afganistanissa sekä heidän perheilleen ja sukulaisilleen. Meidän on jatkettava tällaisia toimia ja perustettava humanitaarinen käytävä EU:n ulkosuhdehallinnon avulla, jotta ne tuhannet ihmiset, jotka ovat yhä Afganistanissa, voivat saada tarvitsemansa viisumit ja lähteä maasta turvallisesti.

Vasemmistoryhmän Mick Wallace (Irlanti) tuomitsi terrorismin vastaisen taistelun, joka on johtanut viattomien ihmisten tappamiseen ja muuttoliikkeeseen. ”Euroopan tulee nyt tarjota pysyvää suojaa niille, jotka pakenevat sotkua, jonka me autoimme saamaan aikaan.”

”Afganistanin tilanne on todellakin traaginen afganistanilaisille ja takaisku lännelle sekä mahdollisesti suuri muutos kansainvälisissä suhteissa,” EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi.

”Jotta voimme mitenkään vaikuttaa tapahtumiin, meillä ei ole muita vaihtoehtoja kuin keskustella Talibanin kanssa,” Borrell jatkoi ja totesi, että keskusteleminen ei tarkoita samaa kuin hallinnon tunnustaminen.

Täysistuntokeskusteluun 14.9.2021 osallistuneita meppejä sekä EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell
Täysistuntokeskustelu 14.9.2021

Muiden meppien mielestä ihmisten auttaminen pois maasta ei vielä riitä, vaan maahan jääviä tulee myös auttaa. ”Meidän on turvattava afganistanilaisten aktivistien ja muutoksen eteen taistelleiden henkiinjääminen ja estettävä miljoonien päätyminen köyhyyteen ja nälänhätään,” sanoi Petras Auštrevičius (Renew, Liettua). “Afganistania ei pitäisi johtaa radikaalien mullahien vaan koulutettujen, avarakatseisten ihmisten, jotka välittävät afganistanilaisten yhteisestä hyvästä.”

Jérôme Rivière (ID, Ranska) keskittyi EU:hun kohdistuviin vaikutuksiin. ”Jäsenmaiden tulee suojella itseään ja kansalaisiaan. Euroopan kansojen ei pitäisi joutua samanlaisen muuttoliikkeen kohteeksi kuin Syyrian konfliktin jälkeen. Teidän tapaanne minuakin huolettaa siviilien ja naisten kohtalo Afganistanissa, enkä halua nähdä islamistien nousevan valtaan, mutta kieltäydyn uudesta muuttoliikeaallosta Afganistanista.”

Vihreiden Tineke Strik (Alankomaat) totesi, että on aika oppia tästä epäonnistumisesta, jotta voidaan kehittää vahvempaa ja tehokkaampaa ulkopolitiikkaa. ”Afganistanilaisilla on vastassaan valtaisa humanitaarinen katastrofi: heiltä puuttuu ruokaa, vettä ja muita perustarpeita. He luottivat meihin. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme suojellaksemme heitä Talibanin terrorismia vastaan,” hän sanoi. Strik vaati EU:n koordinoimia evakuointeja, humanitaarisia viisumeja ja aputoimenpiteitä. ”Ihmisiä on autettava ja Talibania ei saa tunnustaa niin kauan, kuin ihmisoikeudet ovat vaarassa,” hän sanoi.

Anna Fotyga (EKR, Puola) vaati multilateraalista, kansainvälistä ratkaisua Afganistanin tilanteeseen samaan tapaan kuin 20 vuotta sitten: ”Uskon, että monenkeskisyys on ratkaisu tähän ongelmaan. Meidän on ponnisteltava mahdollisimman laajasti ja kehitettävä mahdollisimman konkreettinen strategia.”