Sonia Alfano: "Tavalliset lait eivät toimi mafiaa vastaan"

Uuden järjestäytynyttä rikollisuutta, korruptiota ja rahanpesua vastaan taistelevan erityisvaliokunnan puheenjohtaja Sonia Alfanolla on taustaa uuteen tehtäväänsä. Hän on kotoisin Sisiliasta ja on työskennellyt aktiivisesti järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan siitä lähtien, kun mafia surmasi hänen isänsä vuonna 1993. Alfanon mukaan valiokunnan täytyy antaa päivittäin mafiaa vastaan taisteleville oikeat keinot työtään varten yhteistyössä tuomioistuinten ja tutkivien viranomaisten kanssa.

MEP Sonia Alfano johtaa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelevaa valiokuntaa.
MEP Sonia Alfano johtaa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistelevaa valiokuntaa.

Miksi oli tarpeen perustaa erityisvaliokunta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan?


Tavallisilla laeilla ei voi ratkaista järjestäytyneen rikollisuuden ja mafian eri muotojen aiheuttamia ongelmia. Tavalliset lait ovat helpottaneet rikollisuuden asettautumista jopa sellaisissa maissa kuin Ruotsissa tai Alankomaissa, joissa ihmisten mielet ovat immuuneja tällaisille ongelmille.


Mitä mielestäsi pitäisi kirjata mafianvastaiseen tekstiin?


Päivittäin mafiaa vastaan taistelevilla täytyy olla siihen oikeat välineet. Tämän varmistaminen on lainsäätäjän rooli.


Jotta mafianvastainen teksti voitaisiin tehdä, on ensiarvoisen tärkeää kuunnella tuomioistuimia ja tutkintaviranomaisia EU:n eri puolilta. Mielestäni meidän pitäisi ottaa Euroopan laajuisesti käyttöön rikosnimike "mafia-liitännäinen rikos". Se on olemassa vain Italiassa tällä hetkellä.


Meidän täytyisi estää mafiapomojen työskenteleminen vankilasta käsin mahdollisesti niin kutsutun eristysvankeuden keinoin, joka vastaa Italian vankilahallintolain artikla 41:n mukaista vankeutta.


Haluan myös vakuuttaa eurooppalaisille, että tämä ei missään tapauksessa riko ihmisoikeuksia. Eristysvankeus tarkoittaa vain, että vanki on eristyssellissä, eikä voi kommunikoida muiden rikollisten kanssa.


Miten järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan taistellaan?


Meidän täytyy hyökätä mafiarikollisten omaisuuden kimppuun. Sisilialaisena tiedän valitettavasti, että mafiapomo voi olla vankilassa 10 vuotta ja silti pysyä johtajana. Mutta jos takavarikoimme hänen rahavaransa ja omaisuutensa, hän menettää uskottavuutensa ja valtansa. Haluaisimme, että nämä varat saataisiin kansalaisten käyttöön julkisten palveluiden kautta.


Taistelu mafiaa vastaan toteutetaan poliitikkojen, instituutioiden, tuomioistuinten ja tutkintaviranomaisten välisellä yhteistyöllä.


Etsiikö valiokunta yhteistyömahdollisuuksia EU:n ulkopuolelta?


Italian Calabrian alueella toimiva 'Ndrangheta on maailman rikkain rikollisjärjestö ja sillä on monopoli huumekaupassa. Sillä on kolumbialaisten huumekartellien luottamus. Emme voi tehdä tämäntyyppiselle toiminnalle mitään tavallisten lakien tai pelkästään Eurojustin puitteissa.


Haluamme tiivistää yhteistyötä EU:n ja muiden maiden tuomioistuinten ja tutkintaviranomaisten kesken.