Parlamentti hyväksyi meppien uudet menettelysäännöt  

Lehdistötiedote 
 
 

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina jäseniään koskevat uudet menettelysäännöt. Säännöissä määritellään periaatteet, joita meppien tulee noudattaa kontakteissaan parlamentin ulkopuolisiin tahoihin, jotta eturistiriidoilta vältyttäisiin.

"Uudet menettelysäännöt tuovat vahvan suojan epäeettistä toimintaa vastaan ja ovat selvä parannus nykytilanteeseen. Arvostan parlamentin jäsenten laajaa yksimielisyyttä hankkeelle, minkä johdosta säännöt saatiin luotua ennätyksellisesti 10 viikossa. Tänään on Lissabonin sopimuksen voimaantulon 2. vuosipäivä, mikä on erinomainen päivä hyväksyä nämä uudet säännöt. Mitä enemmän valtaa, sitä enemmän vastuuta," sanoi parlamentin puhemies Jerzy Buzek.


"Parlamentin jäsenten menettelysääntöjä kohtaan osoittamalla laajalla yksimielisyydellä on symbolinen merkitys, jota ei voi jättää huomioimatta. Se todistaa Euroopan parlamentin olevan avoin toimija, joka palvelee yleistä hyvää ja rakentaa vapaudelle ja oikeudelle perustuvaa Eurooppaa," totesi mietinnön laatija Carlo Casini (EPP, IT).


Uudet säännöt pyrkivät lisäämään avoimuutta. Niiden mukaan meppien täytyy antaa selvitys kaikesta sellaisesta parlamentin ulkopuolella tapahtuvasta toiminnasta, josta he saavat rahallisen korvauksen tai joka saattaa johtaa eturistiriitaan. Uudet säännöt kieltävät vastaanottamasta rahallisia tai muita palkkioita vastineena parlamentin päätöksiin vaikuttamiselle. Hyväksytyissä säännöissä määritellään myös selvät ohjeet lahjojen vastaanottamiselle sekä lobbareina työskenteleville entisille parlamentin jäsenille.


Taloudellisten etujen ilmoittaminen


Parlamentin jäsenten tulee julkisesti ilmoittaa kaikki ammatillinen toimintansa kolmelta vaaleja edeltäneeltä vuodelta. Heidän täytyy myös ilmoittaa mahdollinen kuulumisensa yritysten, kansalaisjärjestöjen tai yhdistysten hallituksiin, mikäli he ovat niissä jäseninä kyseisellä hetkellä tai olivat jäseninä kolmen vaaleja edeltäneen vuoden aikana.


Kaikki virkakauden aikainen muu palkallinen toiminta, kuten kirjoittaminen, luennoiminen ja asiantuntijana toimiminen - vaikka satunnaisestikin - täytyy tuoda julki, mikäli meppi on sillä ansainnut vuodessa yli 5 000 euroa. Kaikki taloudellinen tukeminen ja eturistiriitaan mahdollisesti johtavat taloudelliset edut täytyy myös tuoda esiin. Mikäli jo annettuun taloudellisten etujen selvitykseen tulee muutoksia, on niistä raportoitava 30 päivän kuluessa. Jos meppi ei näin toimi, hän ei enää voi toimia tehtävässään.


Lahjat


Meppien on kieltäydyttävä kaikista virantoimituksessaan saamistaan yli 150 euron arvoisista lahjoista ja etuuksista. Mikäli heille niitä tarjotaan silloin kun he virallisesti edustavat Euroopan parlamenttia, on ne välitettävä parlamentin puhemiehelle.


Rangaistukset


Mikäli sääntöjä rikotaan, parlamentin puhemies konsultoi neuvoa-antavaa komiteaa, minkä jälkeen päätetään rangaistuksesta. Sääntöjen rikkominen voi johtaa viralliseen nuhteluun, määrärahan menettämiseen kahdesta kymmeneen päivään tai parlamentin toimintaan osallistumisen väliaikaiseen keskeytykseen enintään kymmenen päivän ajaksi (lukuun ottamatta äänestysoikeutta). Rikkomuksensa johdosta meppi voi myös joutua eroamaan tehtävästään esittelijänä tai muusta erikoistehtävästään parlamentin sisällä. (Kahteen jälkimmäiseen rangaistukseen tarvitaan puhemiehen päätös.) Kaikki rangaistukset julkaistaan Euroopan parlamentin nettisivulla.


Entiset parlamentin jäsenet


Ne entiset parlamentin jäsenet, jotka työskentelevät lobbareina alalla, joka suoraan liittyy EU-asioihin, eivät saa lobbarina toimimisensa aikana hyödyntää niitä etuisuuksia, joita heille muuten myönnettäisiin.


Neuvo-antava komitea


Jäsenten toimintaa käsittelevä neuvoa-antava komitea neuvoo parlamentin jäseniä ja ohjeistaa parlamentin puhemiestä siitä, miten toimia, mikäli sääntöjen rikkomusta epäillään.


Seuraavaksi


Euroopan parlamentin puhemiehistö vahvistaa täytäntöönpanosäännöt, erityisesti seurantamenettelyn osalta.


Uudet menettelysäännöt hyväksyttiin äänin 619 puolesta, 2 vastaan ja 6 tyhjää. Säännöt tulevat voimaan 1. tammikuuta 2012.