Euroopan parlamentin tuki pankkivalvonnalle 

Lehdistötiedote 
 
 
©Belga/DPA/AFP/B.Roessler  

Parlamentin jäsenet näyttivät torstaina vihreää valoa EU:n pankkivalvontamekanismille, joka tuo arviolta 150 EU:n suurinta pankkia Euroopan keskuspankin suoran valvonnan alle syyskuusta 2014 alkaen. Mepit pyrkivät varmistamaan järjestelmän avoimuuden ja valvontaelimen vastuuvelvollisuuden. Lisäksi he pyysivät Euroopan pankkiviranomaista kehittämään yhteisiä valvontakäytäntöjä kansallisille pankkivalvojille.


Euroalueen maat kuuluvat järjestelmään automaattisesti, mutta siihen voivat osallistua myös muut EU-maat halutessaan. Hyväksyessään tarkastuksia parlamentin jäsenet pyrkivät rakentamaan päätöksentekojärjestelmää, johon myös euroalueen ulkopuoliset jäsenvaltiot voivat osallistua täysivertaisina jäseninä.
 
Parlamentin mietinnöt laativat Marianne Thyssen (EPP, Belgia) ja Sven Giegold (Greens/EFA, Saksa). Parlamentin jäsenet hyväksyivät molemmat päätöslauselmat suurella äänten enemmistöllä.
 
Avoimuutta ja vastuullisuutta
 
Vaikka parlamentti pääsi sopuun jäsenvaltioiden kanssa järjestelmästä jo huhtikuussa, parlamentin jäsenten ja Euroopan keskuspankin oli vielä ratkaistava kuinka keskuspankin valvontatehtävän demokraattinen valvonta ja avoimuus varmistetaan. Uuden valvontamekanismin myötä pankkien valvontaa koskevia valtuuksia siirtyy merkittävästi kansalliselta tasolta EU:n tasolle. Euroopan parlamentin jäsenet sekä useat kansalliset parlamentit ovatkin korostaneet, että valtuuksien siirto edellyttää uuden pankkivalvojan demokraattista valvontaa.
 
Uuden lainsäädännön sekä parlamentin ja Euroopan keskuspankin välisen sopimuksen mukaan parlamentilla on laaja oikeus saada tietoa. Tämä pitää sisällään kattavan selvityksen pankkivalvontaelimen kokouksista ja niissä käydyistä keskusteluista ja tehdyistä päätöksistä. Parlamentti myös kuulee valvontaelimen puheenjohtajaa säännöllisesti.
 
Valvojan vastuullisuuden varmistamiseksi pankkivalvontaelimen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinnat ja mahdolliset irtisanomiset edellyttävät parlamentin ja neuvoston hyväksyntää. Parlamentti voi myös tarvittaessa käynnistää tutkimuksen mahdollisista virheistä. Yksittäiset parlamentin jäsenet voivat esittää valvontaviranomaiselle kirjallisia kysymyksiä, ja heillä on oikeus saada vastaus kysymykseen nopeasti.
 
Muita parlamentin hyväksymiä muutoksia:

- Merkittävämpi rooli kansallisille parlamenteille
- Valvontaviranomaiselle laajempi oikeus tutustua pankkien asiakirjoihin
- Euroalueen ulkopuolisten maiden osallistumisen kannustaminen
- Euroopan keskuspankin rahapolitiikan ja valvonnan parissa työskentelevien tehtävien erottaminen selkeästi toisistaan, jotta varmistetaan valvonnan vastuuvelvollisuus
- Euroopan pankkiviranomaisen roolin vahvistaminen, mahdollisuus toteuttaa stressitestejä ja kerätä tietoa
- Yhtenäisempien pankkien valvontakäytäntöjen edistäminen, samalla kuitenkin huolehditaan pankkisektorin monipuolisuuden säilyminen.
 
Menettelyt: Tavallinen lainsäädäntömenettely (yhteispäätös), 1.käsittely ja kuulemismenettely