EU:n rajavalvonta: Parlamentti hyväksyi uuden Eurosur-järjestelmän 

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
Eurosur-järjestelmän tarkoitus on tukea jäsenvaltioiden reaaliaikaista tiedonvaihtoa EU:n ulkorajojen valvonnasta. © Frontex European Union Agency  

EU-mailla on jatkossa paremmat valmiudet havaita, estää ja torjua laitonta maahanmuuttoa, mutta myös auttaa vaarassa olevia maahanmuuttajia uuden Eurosur-rajavartiointijärjestelmän avulla. Järjestelmän tarkoitus on tukea jäsenvaltioiden reaaliaikaista tiedonvaihtoa EU:n ulkorajojen valvonnasta. Parlamentti äänesti Eurosuria koskevista säännöistä torstaina.

Eurosur-yhteistyöverkosto on suunniteltu havaitsemaan, ehkäisemään ja torjumaan laitonta maahanmuuttoa ja rajat ylittävää rikollisuutta. Parlamentin jäsenet vaativat, että järjestelmää käytetään myös vaarassa olevien maahanmuuttajien auttamiseksi.

"Vain Euroopan laajuisen rajavartiointijärjestelmän avulla voimme estää sen, ettei Välimerestä tule Eurooppaan paremman elämän toivossa pyrkivien pakolaisten hautausmaa. Lampedusan traagisten tapahtumien kaltaisten onnettomuuksien estäminen edellyttää nopeaa puuttumista", totesi mietinnön laatija Jan Mulder (ALDE, NL) keskiviikkona.


Jäsenvaltioiden toimiessa Eurosurin puitteissa niiden on kunnioitettava ihmisoikeuksia. Säännöissä mainitaan esimerkiksi palauttamiskielto, jonka mukaan ketään ei saa palauttaa maahan, jossa hänen henkensä tai vapautensa voi olla uhattuna.


Eurosuria koskevissa säännöissä vaaditaan lisäksi järjestelmän käyttäjiä noudattamaan EU:n perusoikeuksia, kuten tietosuojavaatimuksia. Henkilötietoja on vaihdettava EU-maiden välillä tai kolmansien maiden kanssa ainoastaan poikkeuksellisesti ja henkilötietojen tietosuojaa koskevien lakien mukaisesti.


Jäsenvaltiot eivät myöskään saa antaa kolmannelle maalle Eurosurin kautta sellaisia tietoja, joita voidaan käyttää tunnistamaan henkilöitä, joiden pyyntöä saada kansainvälistä suojelua tutkitaan tai joiden henki tai fyysinen koskemattomuus on vaarassa.


Taustatietoa


Eurosur-järjestelmän tarkoitus on parantaa EU:n ulkorajojen valvontaa tehostamalla tiedonvaihtoa EU-maiden välillä ja rajaturvallisuusvirasto Frontexin kanssa. Järjestelmä mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonvaihdon eri viranomaisten ja välineiden (satelliitit, alusten valvontalaitteet) välillä suojatun tietoverkon kautta.


EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin arvion mukaan vuonna 2012 yli 72 000 ihmistä ylitti EU:n ulkorajat laittomasti, mikä on noin puolet vuoden 2011 laittomien rajanylitysten määrästä.


Seuraavaksi


Eurosuria koskevista säännöistä on päästy sopuun jäsenvaltioiden kanssa. Eurosur otetaan käyttöön Bulgariassa, Virossa, Kreikassa, Espanjassa, Ranskassa, Kroatiassa, Italiassa, Kyproksella, Latviassa, Liettuassa, Unkarissa, Maltalla, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Sloveniassa, Slovakiassa ja Suomessa 2.12.2013 ja muissa EU-maissa 1.12.2014.


Parlamentti hyväksyi Eurosuria koskevat säännöt äänin 479 puolesta, 101 vastaan ja 20 tyhjää.


Menettely: Tavallinen lainsäädäntömenettely (yhteispäätös), 1. käsittely (sopu)