Parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnan mepit tenttasivat mepiksi siirtyneen Olli Rehnin tilalle talouskomissaariksi ehdolla olevaa Jyrki Kataista myöhään maanantai-iltana Strasbourgissa. Kataisen lisäksi parlamentin valiokunnissa kuultavina olivat Ferdinando Nelli Feroci (Italia), Martine Reicherts (Luxemburg) ja Jacek Dominik (Puola). Parlamentin täysistunto äänestää nimityksistä keskiviikkoaamuna kello 9 (klo 10 Suomen aikaa).

Parlamentin poliittisten ryhmien edustajat kysyivät Kataiselta talouskomissaarin vastuualueen keskeisistä teemoista, kuten troikan toiminnasta, talouden ohjausjaksosta, vakaus- ja kasvusopimuksesta, talouskurin noudattamisesta, vakausmekanismista ja rakenneuudistuksista. Katainen korosti vastauksissaan päätösten täytäntöönpanoa ja sääntöjen noudattamista, luottamuksen palauttamista ja suotuisaa investointiympäristöä työpaikkojen luomiseksi.


"Meidän on palautettava luottamus investointien houkuttelemiseksi", Katainen korosti. "Työpaikkojen luominen on tärkeää, mutta sitä ei pidä tehdä vajetta kasvattamalla, sillä silloin kukaan ei myönnä lainaa. Luottamus voidaan palauttaa rakenteellisten muutosten kautta. Yksityistä sektoria on kannustettava investoimaan Eurooppaan ja julkisia varoja on käytettävä entistä tehokkaammin, esimerkiksi investoimalla tutkimukseen, vihreään kasvuun ja pk-yrityksiin", hän jatkoi. Kataisen mielestä kasvu- ja vakaussopimus ei kaipaa enää lisää joustavuutta, sillä nykyiset säännöt tarjoavat tarpeeksi liikkumavaraa. "Eurooppa-neuvosto on todennut näin, ja Eurooppa-neuvostohan on aina oikeassa", Katainen vitsaili. 


Troikan osalta Katainen totesi sen jäsenten olevan vastuussa lainanantajille, mutta lupasi pyrkiä edistämään parlamentin ja komission välistä yhteistyötä, jotta parlamentti voisi osaltaan vaikuttaa troikan työhön komission kautta.  


Euroopan parlamentin vaalien seurauksena kaikkiaan neljä komissaaria siirtyi Euroopan parlamentin jäseniksi. Parlamentin valiokuntien kuultavaksi saapuivat budjettiasioista vastanneen Janusz Lewandowskyn tilalle ehdolla oleva Jacek Dominik (Puola); teollisuus- ja yrittäjyyskomissaarina toimineen Antonio Tajanin korvaava Ferdinanco Nelli Feroci (Italia) sekä oikeus-, perusoikeus- ja kansalaisuusasioista vastanneen Viviane Redingin seuraajaehdokas Martine Reicherts (Luxemburg). Parlamentin työjärjestyksen mukaisesti komissaariehdokkaat kutsutaan kuultaviksi parlamentin valiokuntiin sen mukaan, mitä tehtäviä ehdokkaiden oletetaan saavan hoitaakseen.


Lisätietoa näistä neljästä kuulemistilaisuudesta  englanninkielisessä tiedotteessa


Seuraavaksi


Valiokunnat kokoontuvat seuraavaksi arvioimaan komissaariehdokkaiden suoriutumista.  Parlamentti äänestää nimityksistä täysistunnossa keskiviikkona 16.7. klo 9 (klo 10 Suomen aikaa).


Parlamentin hyväksynnän jälkeen neuvoston pitää vielä virallisesti nimittää komissaarit uusiin tehtäviin. Uudet komission jäsenet aloittavat tehtävissään välittömästi nimityksen jälkeen.


Nykyisen komission toimikausi päättyy 31.10.2014. Uuden komission kuulemiset järjestetään syksyllä.


#Hearings #EUCommissioners

#Reicherts

#Dominik

# Katainen

# Feroci