Parlamentti äänesti ukrainalaisten tuotteiden pääsystä EU:n markkinoille 

Lehdistötiedote 
 
 

Euroopan parlamentti tuki torstain äänestyksessään suunnitelmaa jatkaa ukrainalaisten tuotteiden pitkälti tullitonta pääsyä EU:n markkinoille. Erityisjärjestelyn on tarkoitus olla voimassa vuoden 2015 loppuun.

Parlamentin jäsenet hyväksyivät komission esityksen ilman muutoksia äänin 497 puolesta, 78 vastaan ja 56 tyhjää.


"Tässä tilanteessa yksipuolisten kaupan toimenpiteiden jatkaminen ukrainalaisille tuotteille nopealla aikataululla osoittaa, että EU voi toimia nopeasti ja päättäväisesti. Tämä on myös osoitus poliittisesta tahdostamme ja moraalisesta velvollisuudestamme", sanoi esittelijä Gabrielius Landsbergis (EPP, Liettua). Hän huomautti, että tullijärjestely antaa ukrainalaisille tuottajille ja yrityksille mahdollisuuden valmistautua laaja-alaisen vapaakauppasopimuksen soveltamiseen vuoden 2016 alusta.


Taustatietoa


Yksipuoliset kaupan toimenpiteet otettiin käyttöön alun perin huhtikuussa 2014. Järjestelyyn päädyttiin Ukrainan talouden tukemiseksi sen jälkeen kun Venäjä rajoitti markkinoilleen pääsyä Ukrainan poliittisten tapahtumien vuoksi. Järjestelyn piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla käytössä 6 kuukautta, minkä jälkeen EU:n ja Ukrainan välisen kaupan piti vapautua EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisesti. EU:n ja Ukrainan parlamentit ratifioivat assosiaatiosopimuksen syyskuussa.


EU lupasi 12.9. Ukrainan ja Venäjän kanssa käytyjen neuvottelujen myötä siirtää EU:n ja Ukrainan vapaakauppa-alueen perustamista vuoden 2015 loppuun osana kattavaa Ukrainan rauhanprosessia.


Yksipuoliset kaupan toimenpiteet


Yksipuoliset kaupan toimenpiteiden myötä noin 94,7 % EU:n perimistä Ukrainasta tuotavien teollisuustuotteiden tulleista poistuu. Järjestelyn myötä tullit poistuvat myös noin 80 prosentilta Ukrainasta tuoduilta maataloustuotteilta. EU kuitenkin rajoittaa ns. sensitiivisten tuotteiden, kuten viljojen, sianlihan, naudanlihan, siipikarjan ja jalostettujen elintarvikkeiden verovapaata tuontia. Tarkoitus on varmistaa, ettei toimilla olisi haitallisia vaikutuksia EU:n viljelijöihin. Ukraina on sitoutunut noudattamaan EU:n terveysvaatimuksia ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia, perusvapauksia ja oikeusvaltioperiaatetta.


Ukrainan tilastojen mukaan Ukrainan vienti EU:hun kasvoi vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla 25 prosenttia ja oli arvoltaan 587 miljoonaa dollaria. Tämä kasvu on korvannut Ukrainan Venäjälle suuntautuvan viennin supistumista (-24,5 %).