Parlamentti hyväksyi EU-maiden mahdollisuuden kieltää GMO-viljely alueellaan
Parlamentti hyväksyi tiistaina uudet säännöt, joiden myötä EU-maat voivat halutessaan rajoittaa muuntogeenisten kasvien viljelyä tai kieltää sen omalla alueellaan, vaikka se sallittaisiin EU-tasolla. Lakiehdotus otettiin alun perin käsittelyyn jo vuonna 2010, mutta käsittely viivästyi GMO-myönteisten ja -vastaisten jäsenmaiden erimielisyyksistä johtuen. Parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun säännöistä joulukuussa.
"Nämä säännöt sallivat enemmän joustavuutta niille jäsenmaille, jotka haluavat rajoittaa muuntogeenisten kasvien viljelyä omalla alueellaan", sanoi mietinnön esittelijä Frédérique Ries (ALDE, Belgia) ja huomautti, että nyt hyväksytyt säännöt näyttävät suuntaa GMO-viljelyn puolesta puhuvien ja sitä vastustavien keskustelussa, joka ei kuitenkaan ole vielä ohi.
“Mitä tulee seuraaviin vaiheisiin, luotan komission puheenjohtajan Jean Claude Junckerin lupaukseen vahvistaa GMO-viljelyä koskevan päätöksenteon demokraattisuutta ja varmistaa, että aihetta koskeva tutkimus on aidosti riippumatonta", hän lisäsi. Parlamentti hyväksyi EU-maiden ministereiden kanssa neuvotellut säännöt äänin 480 puolesta, 159 vastaan ja 58 tyhjää.
Riskien arviointi ja hallinta
Uudet säännöt antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden kieltää muuntogeenisten organismien (GMO) viljely muista ympäristöpoliittisista syistä kuin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arvioimista terveys- ja ympäristösyistä johtuen.
EU-maat voivat kieltää viljelyn esimerkiksi kaavoitukseen, sosioekonomisiin vaikutuksiin, GMO:ien muissa tuotteissa esiintymisen välttämiseen ja maatalouspoliittisiin tavoitteisiin vedoten.
MON810-maissi on tällä hetkellä ainoa muuntogeeninen kasvi, jota viljellään EU:ssa. EU:n yleinen tuomioistuin kielsi muuntogeenisen Amflora-perunan viljelyn vuonna 2013, vaikka komissio näytti alunperin vihreää valoa sille.
Puskurivyöhykkeet/tahaton leviäminen
Jäsenmaiden pitäisi kaikissa tilanteissa varmistaa, ettei muuntogeenisten kasvien viljely johda GMO:ien tahattomaan esiintymiseen muissa tuotteissa, ja kiinnittää erityistä huomiota toimiin, joilla estetään mahdollinen rajojen yli leviäminen.
Seuraavaksi
Uudet säännöt astuvat voimaan keväällä 2015.
Menettely: tavallinen lainsäädäntömenettely (yhteispäätös), 2. käsittely (sopu)