Parlamentin jäsenet: Muovipussien tuhlaileva käyttö kuriin 

Lehdistötiedote 
 
 

EU-maiden on vähennettävä yleisimpien ja ympäristölle haitallisimpien muovipussien käyttöä huomattavasti, todetaan säännöissä, jotka Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina.

“Tässä lainsäädännössä kaikki voittivat", sanoi Margrete Auken (Vihreät/EFA, Tanska), joka on toiminut aiheen esittelijänä parlamentissa. "Kyseessä on merkittävä ympäristöongelma. Miljardit muovipussit päätyvät roskaamaan luontoa, mihin meidän on puututtava", hän lisäsi.


Parlamentti hyväksyi nyt säännöt, joista parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun viime vuoden marraskuussa.

 

Sitovat vähentämistavoitteet

 

EU-maiden on valittava toinen seuraavista tavoista muovipussien vähentämiseen: 


  •  vähentää ohuiden muovipussien käyttöä 90 kappaleeseen per henki vuoden 2019 loppuun mennessä ja 40 kappaleeseen per henki vuoden 2025 loppuun mennessä, tai
  • lopettaa ilmaisten muovipussien antaminen kaupoissa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Euroopan komission on arvioitava ns. oxo-hajoavien muovimateriaalien ympäristövaikutukset ja ehdotettava sopivia toimintatapoja. Lisäksi komission tulee esittää vuoteen 2017 mennessä ehdotukset EU:n laajuisista merkinnöistä biohajoaville ja kompostoituville muovipusseille.

 

Taustatietoa

 

Kevyitä muovipusseja (muovin paksuus alle 50 mikronia), joihin lukeutuu suurin osa EU:ssa käytettävistä muovikasseista, käytetään harvemmin uudestaan kuin paksumpia muovikasseja. Lisäksi kevyet muovipussit päätyvät todennäköisemmin ympäristöön ja vesistöjen saasteeksi.


Arvion mukaan vuonna 2010 EU-kansalainen käytti keskimäärin 198 muovipussia, joista 90 % oli ohuita pusseja. Muovikassien kulutuksen arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa. Arvion mukaan vuonna 2010 EU:ssa jätteeksi päätyi yli kahdeksan miljardia muovipussia.

198  ; muovipussia - keskivertoeurooppalaisen vuodessa käyttämien muovipussien määrä