Pakolliset tarkastukset EU:n ulkorajoille pysäyttämään vierastaistelijat 

Lehdistötiedote 
 
 
©AP Images/European Union- EP  

Kaikkien EU:n alueelle saapuvien tai alueelta lähtevien EU:n ja kolmansien maiden kansalaisten tiedot tarkastetaan tietyistä tietokannoista torstaina Euroopan parlamentin hyväksymän asetuksen myötä. Neuvosto ja parlamentti pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen tästä asetuksesta jo 5.12.2016.

“Ulkorajojemme turvaaminen tarkoittaa vahvan suojan rakentamista terrorismia vastaan Euroopassa. Oikeutta elämään tulee suojella, sillä tämä oikeus tulee ennen kaikkia muita oikeuksia. Jokainen elämä, jonka pystymme pelastamaan paljastamalla mahdollisen vierastaistelijan on näiden järjestelmällisten tietokantatarkastusten arvoinen. On meidän velvollisuutemme taata tämä kansalaisillemme”, sanoi esittelijä Monica Macovei (ECR, Romania).


Parlamentin torstaina hyväksymä asetus muuttaa Euroopan komission joulukuussa 2015 esittämää Schengenin rajasäännöstöä. Asetuksen myötä kaikkien EU-maiden tulee järjestelmällisesti tarkastaa kaikkien EU:n alueelle saapuvien tai alueelta lähtevien matkustajien tiedot Interpolin varastettujen ja kadonneiden matkustusasiakirjojen tietokannasta, Schengenin tietojärjestelmästä sekä muista asiaankuuluvista tietokannoista. Nämä tarkastukset ovat pakollisia sekä ilma-, meri- että maarajoilla.


Asetus vastaa terrorismin uhkaan Euroopassa ja pyrkii erityisesti vastaamaan uhkiin, jotka liittyvät EU:sta Syyriaan ja Irakiin lähteviin ”vierastaistelijoihin”, jotka pyrkivät liittymään terroristiryhmiin.


Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 469 puolesta, 120 vastaan ja 42 tyhjää.


Kohdennettuja tietokantatarkastuksia viiveiden estämiseksi


Mikäli järjestelmälliset tietokantatarkastukset hidastavat liikennettä maa- ja merirajoilla kohtuuttomasti, EU-maat voivat päättää tehdä kohdennettuja tarkastuksia. Päätöksen on perustuttava riskiarviointiin, jonka mukaan kohdennetut tarkastukset eivät aiheuta turvallisuusriskiä.


Matkustajille, joiden tietoja ei näissä tapauksissa tarkastettaisi tietokannoista, tehdään kuitenkin tavallinen tarkastus, jossa varmistetaan matkustusasiakirjojen laillisuus ja vahvistetaan matkustajien henkilöllisyys.


Siirtymävaihe


Asetuksen voimaan tulon jälkeen EU-maat voivat halutessaan tehdä ilmarajoilla kohdennettuja tietokantatarkastuksia kuuden kuukauden siirtymävaiheen ajan. Siirtymävaiheen kestoa voidaan enimmillään pidentää 18 kuukaudella erityistapauksissa, esimerkiksi jos lentokentillä ei ole tietokantatarkastuksiin tarvittavia valmiuksia.


Seuraavaksi


Asetus astuu voimaan 20 päivän kuluttua sen julkaisemisesta EU:n virallisessa lehdessä. Asetus ei koske Tanskaa, Yhdistynyttä kuningaskuntaa eikä Irlantia.