Konfliktimineraalit: Parlamentti hyväksyi uudet velvoitteet maahantuojille 

Lehdistötiedote 
 
 
Asetus pyrkii estämään aseellisten ryhmien rahoittamisen konfliktialueilta peräisin olevien mineraalien kaupalla. ©AP Images/European Union-EP  

Euroopan parlamentti hyväksyi uudet ns. konfliktimineraaleja koskevat säännöt, joiden avulla halutaan estää aseellisten ryhmien rahoittaminen konfliktialueilta peräisin olevien mineraalien kaupalla ja lopettaa mineraaliteollisuuteen liittyvät ihmisoikeusloukkaukset. Säännöt velvoittavat kaikkia tinan, tantaalin, volframin ja kullan EU-maahantuojia valvomaan mineraalien hankkijoiden toimintaa erityisten tarkastusten avulla. Säännöt eivät koske kaikkein pienimpiä maahantuojia.

“Uusilla säännöillä on mahdollisuus muuttaa sodan jalkoihin jääneiden ihmisten elämä. Tämä uusi järjestelmä toimii kuitenkin vain jos se on joustava ja jos kaikki mukana olevat toimijat jatkavat oppimista ja menettelevät vastuullisesti”, sanoi esittelijä Iuliu Winkler (EPP, Romania).


“Emme voi jättää huomiotta aiheuttamiamme vahinkoja muualla maailmassa. Nämä uudet säännöt luovat pohjan tehokkaille menetelmille, joilla voidaan rikkoa konfliktien, ihmisoikeusloukkauksien ja päivittäistavaroidemme välinen yhteys”, kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtaja Bernd Lange (S&D, Saksa) lisäsi.


Asetus hyväksyttiin äänin 558 puolesta, 17 vastaan ja 45 tyhjää.


Maahantuojien pakolliset tarkastukset


Parlamentin ja neuvoston neuvottelijat pääsivät yhteisymmärrykseen uusista säännöistä marraskuussa 2016. Mepit onnistuivat vakuuttamaan EU-maiden ministerit siitä, että OECD:n toimintaohjeiden mukaisten ”due diligence” -tarkastusten tulisi olla pakollisia suurimmalle osalle niille maahantuojille, jotka tuovat konfliktialueilta EU:hun tinaa, tantaalia, volframia ja niiden malmeja sekä kultaa. Laki ei tule kuitenkaan koskemaan pieniä maahantuojia kuten hammaslääkäreitä ja jalokivikauppiaita.


Isoja EU-maissa toimivia yrityksiä (yli 500 työntekijää), jotka ostavat näitä mineraaleja omien tuotteidensa tarpeisiin, kannustetaan olemaan avoimia harkintakäytännöistään ja liittymään EU-rekisteriin toimialakohtaisista järjestelyistä.


Uusien sääntöjen arviointi


Komissiolla on velvollisuus arvioida uusien sääntöjen tehokkuutta säännöllisesti. Jatkossa tullaan arvioimaan sekä sääntöjen vaikutusta alkuperämaissa että  sääntöjen noudattamista EU-maissa toimivissa yrityksissä. Komissio voi myös tarvittaessa esittää uusia toimia, mikäli uudet säännöt eivät tuota tyydyttäviä tuloksia.


Seuraavaksi

 

Kun neuvosto on hyväksynyt uudet säännöt, ne julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Uuden asetuksen on määrä astua voimaan 12.1.2021, jotta jäsenmailla on tarpeeksi aikaa asetuksen soveltamisen valmisteluun ja maahantuojilla mahdollisuus tutustua uusiin velvoitteisiin.


Taustatietoa toimittajille


Konfliktimaat, joissa on paljon mineraaleja, kärsivät noidankehästä, jossa laittomalla louhinnalla hankitut tulot ruokkivat aseellista konfliktia. Tämä asetus koskee kaikkia konflikti- ja riskialueita maailmassa. Esimerkkejä tällaisista alueista ovat Kongon demokraattinen tasavalta ja Afrikan suurten järvien alue. Asiantuntijat tulevat laatimaan ohjeellisen luettelon näistä alueista. Alkuperämaan ei tulisi kuitenkaan toimia ainoana tarkastusten syynä. Tarkastuksia tarvitaan myös, mikäli tiedossa on, että hankkija on toiminut vastuuttomasti tai että mineraalit ovat kulkeneet Eurooppaan konflikti- tai riskialueen kautta.

 

Tinaa, tantaalia, volframia ja kultaa käytetään usein erilaisissa teknologisissa tuotteissa autoteollisuuden, elektroniikan, ilmailun ja rakennusteollisuuden aloilla sekä teollisissa koneissa ja jalokivialalla. OECD:n toimintaohjeet ohjeistavat ”due diligence” -tarkastuksiin, jotta yritysten olisi helpompi varmistaa ihmisoikeuksien kunnioitus toiminnassaan ja välttää konfliktien rahoittamista. Tällä hetkellä toimintaohjeet ovat suosituksia eivätkä näin sitovia.


27  ; konfliktia Afrikassa liittyvät mineraaleihin

Faktoja 
  • Konfliktimineraaleja käytetään usein erilaisissa teknologisissa tuotteissa autoteollisuuden, elektroniikan, ilmailun ja rakennusteollisuuden aloilla sekä teollisissa koneissa ja jalokivialalla