Unionin tila: Tartutaan tilaisuuteen kunnianhimoisen tulevaisuuden rakentamiseksi 

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
  • Demokraattiset arvot ja tehokas päätöksenteko ovat tärkeässä roolissa matkalla kohti vuoden 2025 EU:ta
  • Tavoitteena turvallisuus-, puolustus-, energia-, digi-, talous- ja pääomamarkkinaunionin saattaminen valmiiksi
  • Yhtäläiset mahdollisuuksien tarjoaminen kaikille kansalaisille vahvistaa teollisuuden kilpailukykyä
  • Suunnitelmana perustaa työntekijöiden oikeuksiin, kyberturvallisuuteen ja terrorismintorjuntaan keskittyvät virastot
Jean-Claude Juncker esittelee näkemyksensä vahvasta ja yhtenäisestä Euroopasta  

Poliittisten ryhmien puheenjohtajat suhtautuivat myönteisesti komission puheenjohtaja Junckerin kunnianhimoiseen näkemykseen yhtenäisestä Euroopasta vuonna 2025 Unionin tila -keskustelussa.

Kolmen tunnin mittaisessa keskustelussa poliittisten ryhmien puheenjohtajat nostivat esiin puolustuksen, turvallisuuden, laillisen maahanmuuton, kansainvälisen kaupan ja sen, miten vahvistaa unionin budjettivalmiuksia ja demokraattista päätöksentekoa.

 

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani toivotti tervetulleeksi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, komissaarit ja neuvoston Viron puheenjohtajuuskauden edustajan Unionin tila -keskusteluun. Hän totesi, että kansalaiset odottavat enemmän yhteistyötä EU-instituutioiden ja jäsenmaiden kesken maahanmuuton, terrorismin, taloudellisen kasvun ja sosiaalisten oikeuksien aloilla.

 

Nimiä klikkaamalla pystyy kuuntelemaan puhujien kokonaiset lausunnot.

 

Budjetin vakaus, työllisyysasteen nousu ja talouden elpyminen mahdollistavat EU:n kunnianhimoisemman uudistamisen. Tämän tulisi perustua kolmeen arvoon: vapauteen, yhtäläisiin oikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen, totesi Juncker.

 

Juncker ilmoitti puheessaan komission tulevista ehdotuksista, jotka koskevatEuroopan finanssiministerin tehtävää, työntekijöiden vapauksia ja oikeuksia, laillista maahanmuuttoa, kyberturvallisuutta, kansainvälistä kauppaa ja puolustusunionia. Juncker odottaa parlamentin ja neuvoston keskustelevan ja päättävän aiheista ennen toimikauden päättymistä. Vahvan unionin johtoon Juncker haluaisi valittavan menestyksekkäimmän kärkiehdokkaan (”spitzenkandidat”) edustamaan sekä Eurooppa-neuvoston että komission puheenjohtajuutta. EU-kansalaiset valitsisivat tämän puheenjohtajan seuraavissa Euroopan parlamentin vaaleissa kesäkuussa 2019.

 

Juncker1  Juncker2  Juncker3  Juncker4  Juncker5

 

Junckerin koko puhe löytyy englanniksi täältä.

 

EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber (Saksa) suhtautui myönteisesti Junckerin näkemykseen EU:n syventämisestä: ”Maailma ei odota meitä”. Mutta hän korosti ihmisten huolia kuten globalisaationpelkoa: ”tarvitsemme sosiaalista markkinataloutta”, minkä lisäksi meidän on ”turvattava rajamme laittoman maahanmuuton lopettamiseksi.” Weber jatkoi: ”Tarvitsemme Euroopan puolustusunionin suojaamaan eurooppalaista tapaa elää”, ja totesi, että North Stream II-projekti tulee lopettaa.

 

S&D-ryhmän puheenjohtaja Gianni Pittella (Italia) ehdotti, että EU-maat ”rankaisevat kansainvälisiä yhtiöitä, jotka harhauttavat veroviranomaisia”, toimivat ”nuorten riistoa” vastaan ja takaavat, että kaikille lapsille EU:ssa järjestetään koulutus ja katto pään päälle. Maahanmuuton osalta Pittella vaati komissiota ”uskaltamaan avata laillisia reittejä”, sillä laittomien reittien sulkeminen ei ole riittävää.

 

Syed Kamall (ECR, Yhdistynyt kuningaskunta) korosti, että mikäli EU todella haluaa suojella kansalaisiaan, ”ei EU voi olla protektionistinen”. Jotta Euroopan talous voisi kukoistaa, meidän tulee luoda lisää mahdollisuuksia eikä sääntöjä, hän sanoi. Kamall lisäsi, että ”EU:n kasvusuunnitelmat eivät luo työpaikkoja. Yritykset luovat työpaikkoja”. Ihmiset Euroopan parlamentin ulkopuolella haluavat tietää, että me “vakautamme alusta, emmekä purjehdi kohti uusia myrskyjä”, totesi Kamall lopuksi.

 

ALDE-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt (Belgia) sanoi, että Junckerin puhe oli “täynnä näkemystä ja kunnianhimoa vuodelle 2019”. Syy tälle on osin se, että “paljon on tapahtunut”: “populistien kevät” pysähtyi Itävallassa, Alankomaissa ja Ranskassa. ”Tervetuloa kaikki järjen pariin!”, hän sanoi ja lisäsi, että ”vain Nigel Farage ei ymmärrä tätä!” viitaten siihen, että suurin osa EU-kansalaisista haluaisi enemmän toimia EU:lta. ”EU on välttämätön alt-right -hallitusten vastustamisessa”.

 

Patrick Le Hyaric (Ranska), GUE/NGL-ryhmän varapuheenjohtaja, ehdotti Junckerin rahaston muuttamista “isoksi yhteiskunnalliseksi ja ympäristön suojeluun tarkoitetuksi rahastoksi”. Meillä on kiire päästä eroon kilpailu-EU:sta ja rakentaa unioni, jossa yhdistyisivät sosiaalinen humanisti ja ekologinen edistys ja jonka keskiössä olisivat lähetettyjen työntekijöiden direktiivi, vähimmäispalkat, eläkesuoja, köyhyyden poistaminen ja tasa-arvo miesten ja naisten välillä”, hän lisäsi.

 

Philippe Lamberts (Belgia), Greens/EFA-ryhmän toinen puheenjohtaja ehdotti, että “EU-kansalaisille tulee selvittää, mitä EU todella tarkoittaa”. Junckerin olisikin pitänyt puhua “eriarvoisuuksien vähentämisestä”, “ekologisen vaikutuksemme rajaamisesta luonnon kantokykyyn”, “kauppapolitiikan uudelleenohjaamisesta”, ”CETA:n jäädyttämisestä”, ”glyfosaatista luopumisesta ja hormonihäiritsijöiden määritelmän vahvistamisesta”, Lamberts lisäsi.

 

“Et ole oppinut mitään Brexitistä”, väitti Nigel Farage (EFDD, Yhdistynyt kansakunta), joka kritisoi Junckerin ehdotusta syventää Euroopan integraatiota ”ilman kansan suostumusta”. Komission asenne Puola ja Unkaria kohtaan muistutti Faragea Neuvostoliiton hallinnosta.

 

Harald Vilimsky (ENF, Itävalta) korosti, että ENF-ryhmä ei halua “epäonnistuneen” euron laajentuvan ja on Euroopan puolustusliittoa ja työntekijöiden vapaata liikkuvuutta vastaan. Sisäiset rajat tulee pitää voimissaan, jotta ”miljoonat afrikkalaiset ja arabit voidaan pysäyttää tulvimasta EU:hun”, hän totesi.

 

Viron puheenjohtajuuskauden puheenvuoro

 

Junckerin loppupuheenvuoro