EU:n työllistämistukea 3,5 miljoonaa euroa Suomeen Microsoftin entisille työntekijöille 

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
  • Irtisanomiset koskivat Microsoft Mobile Oy:n ja sen 11 tavarantoimittajan ja jatkojalostajan työntekijöitä Suomessa
  • Työpaikkojen menetykset johtuvat tiukasta maailmanlaajuisesta kilpailusta puhelinmarkkinoilla

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona yli 3,5 miljoonan euron suuruisen EU-tuen myöntämisen 1000 irtisanotun työllistämiseen Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman 3 520 080 euron suuruisen tuen myöntämisestä Suomelle Euroopan globalisaatiorahastosta äänin 600 puolesta, 83 vastaan ja 9 tyhjää.

 

Esittelijä Petri Sarvamaa (kok, EPP) totesi: "EGR-tuen myöntäminen on kaikin puolin hyvä uutinen. Suurin osa irtisanotuista on korkeasti koulutettuja ja parhaassa iässä. Heidän pitää päästä mahdollisimman nopeasti takaisin kiinni työelämään".

 

"Nämä eurot käytetään Suomessa järkevästi irtisanottujen työllistymisen helpottamiseksi ja niillä saadaan todistetusti tuloksia aikaan. Kiitos siitä kuuluu myös viranomaisille, jotka tekevät EGR-hakemukset huolella ja käynnistävät toimet paikallisten toimijoiden ja ongelmiin joutuneen yrityksen kanssa erittäin nopeasti", jatkoi Sarvamaa.

 

Microsoft Mobile Oy:n irtisanomiset keskittyivät Helsinki-Uusimaan, Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen alueille. Kaikista 1248 irtisanotusta työntekijöistä noin 1000:n odotetaan saavan joko rahallista tukea tai hyötyvän koulutuksista.

 

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän markkinaosuus pieneni samalla, kun kilpailevin käyttöjärjestelmien kuten Android ja iOS (Apple) markkinaosuus kasvoi. Vaikka ” Microsoft Mobile Oy toi markkinoille uusia mobiililaitteita ja investoi suunnitteluun, komponentteihin ja markkinointiin”, se ei kyennyt vastaamaan kilpailijoiden tarjoamiin halvempiin käyttöjärjestelmiin ja laitteistoihin, totesivat mepit.

 

Mepit korostivat myös, että ”työntekijävähennykset liittyvät siihen, että mobiililaitteiden valmistus siirtyy koko ajan halvemman palkkatason maihin”.

 

Taustatietoa

 

Suomi jätti hakemuksen EGR-rahoitustuen saamiseksi 1.2.2017 ja ministerineuvosto hyväksyi tuen myöntämisen 17.7.

 

Parlamentti hyväksyi lokakuussa 2016 5,3 miljoonan euron tuen 1441 Microsoftin entiselle työntekijälle Suomessa ja toukokuussa 2017 2,6 miljoonan euron tuen 821 miljoonan euron tuen Nokia Siemens Networks entiselle työntekijälle Suomessa.

 

Euroopan globalisaatiorahaston avulla osarahoitetaan irtisanottujen työntekijöiden työllistämistä tukevia kohdennettuja palveluita. Globalisaatiorahastosta voidaan jakaa tukea enintään 150 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Rahaston varojen avulla tarjotaan irtisanotuille työntekijöille muun muassa tukea ja neuvontaa yrittäjyyteen, työnhakuun ja koulutukseen. Tuesta voidaan maksaa esimerkiksi starttirahoja, palkkauskannustimia sekä koulutusapurahoja, ja korvata muuttokustannuksia.

Nämä eurot käytetään Suomessa järkevästi irtisanottujen työllistymisen helpottamiseksi ja niillä saadaan todistetusti tuloksia aikaan.

Petri Sarvamaa (kok, EPP)