Mepit: Vuoden 2020 jälkeisessä budjettisuunnitelmassa hyvä suunta mutta liian vähän kunnianhimoa 

Lehdistötiedote 
 
 

Suurin osa mepeistä suhtautui myönteisesti komission suunnitelmaan korottaa jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia ja lisätä uusia tulonlähteitä EU:n seuraavaan pitkän aikavälin budjettiin.

Mepit keskustelivat EU:n pitkän aikavälin budjetista komission puheenjohtaja Junckerin kanssa  

“Komission esityksessä korostettiin poliittisen budjetin ja eurooppalaisen lisäarvon merkitystä. On tärkeää, että Euroopan parlamentin korostamia omia varoja painotetaan. Erasmus+ -ohjelmalle, tutkimukselle, pienille ja keskisuurille yrityksille ja ilmastonmuutokseen esitetty lisärahoitus on positiivinen asia. Olisimme halunneet jäsenmaiden rahoitusosuuksien nousevan 1,3 %:iin BKTL:stä. Teemme kaikkemme puolustaaksemme kantaamme maatalous- ja koheesiopolitiikan suhteen”, totesi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani.

 

Komission esitykset ovat yleisesti ottaen positiivisia, totesi suurin osa mepeistä. Suurin osa mepeistä suhtautui myönteisesti komission suunnitelmaan korottaa jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia 1,11 %:iin BTKL:stä. He pitivät tervetulleena esityksenä rahoituksen lisäämistä uusilla prioriteettialoilla kuten tutkimus, rajavalvonta ja muuttoliike, nuorisopolitiikka, puolustus ja turvallisuus. Mepit huomauttivat, että komission esityksissä on kuitenkin vähemmän kunnianhimoa parlamenttiin verrattuna. Monet suhtautuivat lisäksi positiivisesti suunnitelmiin luoda yhteys oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen ja rahoituksen välille.

 

Euroopan parlamentti toi esille kantansa monivuotisen rahoituskehyksen (MFF) tuloista ja menoista 14.3. äänestetyissä kahdessa päätöslauselmassa: Vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä koskevan parlamentin kannan valmistelu ja Euroopan unionin omien varojen järjestelmän uudistaminen.

 

Parlamentin odotetaan vastaaman komission esityksiin päätöslauselmassa, josta äänestettäisiin toukokuun lopulla.

 

Puheenvuorot

 

Jean-Claude JUNCKER, Komission puheenjohtaja

 

Günther H. OETTINGER, Talousarviosta ja henkilöresursseista vastaavan komissaari

 

 Antonio TAJANI ja Jean-Claude JUNCKER

 

Manfred WEBER (EPP, Saksa)

 

Udo BULLMANN (S&D, Saksa)

 

Bernd KÖLMEL (ECR, Saksa)

 

Guy VERHOFSTADT (ALDE, Belgia)

 

Ska KELLER (Greens/EFA, Saksa)

 

Liadh NI RIADA (GUE/NGL, Irlanti)

 

Patrick O'FLYNN (EFDD, Yhdistykyt kuningaskunta)

 

Marco ZANNI (ENF, Italia)

 

Seuraavaksi

 

Neuvoston pitää seuraavaksi muodostaa kantansa monivuotisesta rahoituskehyksestä. Parlamentin pitää hyväksyä neuvoston kanta. Mepit ovat vaatineen neuvostoa ja komissiota aloittamaan keskustelut välittömästi, jotta sopuun monivuotisesta rahoituskehyksestä päästäisiin ennen vuoden 2019 EU-vaaleja.

Yhteystiedot: