Euroopan solidaarisuusjoukoille vihreää valoa 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Ohjelmaan osallistuvat nuoret 18-30-vuotiaat voivat tehdä vapaaehtoistyötä ja työskennellä kaikkialla Euroopassa 
  • 375,6 miljoonaa euroa esim. ympäristöön ja koulutukseen, sekä maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyviin hankkeisiin  
Solidaarisuusjoukkoihin osallistuvat nuoret voivat tehdä vapaaehtoistyötä ja työskennellä kaikkialla Euroopassa  

Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret voivat tehdä vapaaehtoistyötä tai työskennellä EU:n laajuisissa solidaarisuushankkeissa. Euroopan parlamentti hyväksyi aloitteen tiistaina.

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina äänestyksessään lainsäädännölliset puitteet vuonna 2016 käynnistetyille solidaarisuusjoukoille. Solidaarisuusjoukkoihin osallistuvat nuoret voivat osallistua erilaisiin esimerkiksi ympäristöön, terveyteen, luonnonsuojeluun, maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja kotouttamiseen liittyviin hankkeisiin eripuolilla Eurooppaa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli aloitteen solidaarisuusjoukoista ensimmäisen kerran Unionin tila -puheessaan syyskuussa 2016.

375,6 miljoonaa euroa solidaarisuuden ja vapaaehtoistyön tueksi Euroopassa

Parlamentti hyväksyi ohjelmalle 375,6 miljoonan euron kokonaisbudjetin vuosille 2018-2020. 90% budjetista on korvamerkitty vapaaehtoistyön tukemiseen, ja 10 % ammatilliseen toimintaan. Vuosille 2021-2027 komissio on esittänyt ohjelmalle 1,26 miljardin euron kokonaisbudjettia.

Osallistujien ja organisaatioiden rekisteröidyttävä

Ohjelmaan osallistuvat nuoret voivat ilmoittautua rekisteröityneiden organisaatioiden koordinoimiin hankkeisiin. Sekä osallistujat että organisaatiot voivat ilmoittautua mukaan verkkosivuilla, joiden kautta vapaaehtois-, työharjoittelu- tai työpaikkoja voi etsiä tai uusia paikkoja mainostaa.

Siitä lähtien kun hanke käynnistyi vuonna 2016, yli 70 000 kansalaista on rekisteröitynyt ohjelmaan ja yli 7 000 nuorta on jo osallistunut ohjelmaan (tilastoja).

Parlamentin jäsenet ovat korostaneet, että erityisesti niiden nuorten, joilla on vähemmän mahdollisuuksia, kuten kehitysvammaisten tai niiden joilla on oppimisvaikeuksia, pitäisi voida osallistua ohjelmaan. Komission ja EU-maiden on huomioitava tämä ja otettava käyttöön erityisjärjestelyitä heitä varten.

Ohjelmaan voivat ilmoittautua yli 17-vuotiaat nuoret, mutta vapaaehtoistyön tai työn alkaessa osallistujien on oltava yli 18-vuotta (ja alle 30-vuotta).

Nuorten vapaaehtoisten hyväksikäytön välttäminen

Mepit äänestivät selkeästä eronteosta vapaaehtoisohjelman ja työnteon välillä varmistaakseen, etteivät ohjelmaan osallistuvat organisaatiot käytä nuoria palkattomina vapaaehtoisina silloin, kun myös työpaikkoja on saatavilla. Vapaaehtoisjaksot rajoitetaan 12 kuukauteen ja harjoittelujen kestot ovat kahden ja kuuden kuukauden välillä. Parlamentti myös määritti työsopimuksen vähimmäiskestoksi kolme kuukautta.

Kaikki osallistuvat organisaatiot tarvitsevat laatumerkkisertifioinnin osoittaakseen, että ne pystyvät tarjoamaan korkealaatuisia solidaarisuushankkeita. Tämä laatumerkki tarkastetaan säännöllisesti, ja se voidaan myös kumota. Organisaatioita ei automaattisesti rahoiteta vain siksi, että niillä on ohjelman laatumerkki.

Kommentti

Esittelijä Helga Trüpel (Greens/EFE, Saksa) sanoi: “Euroopan solidaarisuusjoukot on laaja-alainen vapaaehtoisohjelma nuorille Euroopassa. Ohjelma vahvistaa solidaarisuutta Euroopassa, avaa uusia kehitysmahdollisuuksia nuorille ja tarjoaa tukea yhteisöille niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella. Olen iloinen, että otamme tämän edistysaskelen vahvistaaksemme paitsi nuorten myös ihmisten ja alueiden välistä solidaarisuutta.”

Yhteystiedot: