Parlamentti sinetöi kertakäyttömuovin kiellon vuoteen 2021 mennessä 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot, pillit ja juomansekoittimet kielletään vuoteen 2021 mennessä 
  • Muovipulloille 90 % keräystavoite vuoteen 2029 mennessä 
  • “Saastuttaja maksaa” -periaatteesta ankarampi tulkinta 
Hitaan maatumisen takia muovia päätyy meriin, valtameriin ja rannoille©AP Images/European Union-EP  

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona uuden lain, joka kieltää kertakäyttöiset muovituotteet, kuten lautaset, ruokailuvälineet, pillit ja pumpulipuikot.

Mepit hyväksyivät EU-ministereiden kanssa saavutetun sopimuksen äänin 560 puolesta, 35 vastaan ja 28 tyhjää.

Seuraavat tuotteet kielletään EU:ssa vuoteen 2021 mennessä

  • Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lusikat ja puikot)
  • Kertakäyttöiset muoviset lautaset
  • Muoviset pillit
  • Muovista tehdyt pumpulipuikot
  • Muoviset ilmapallopidikkeet
  • Oxo-hajoavat muovit ja niistä valmistetut ruoan säilytysrasiat sekä polystyreenistä valmistetut juomakupit

Uudet kierrätystavoitteet ja valmistajalle enemmän vastuuta

Jäsenmaiden tulee saavuttaa muovipullojen 90 % keräystavoite vuoteen 2029 mennessä. Muovipullojen tulee sisältää vähintään 25 % kierrätettävää materiaalia vuoteen 2025 mennessä ja 30 % vuoteen 2030 mennessä.

Sopimus vahvistaa myös “saastuttaja maksaa” -periaatteen soveltamista valmistajiin, erityisesti tupakkatuotteissa. Periaate laajennetaan koskemaan myös kalastusvälineitä, ja kalastusverkkojen valmistajat maksaisivat merille jääneiden verkkojen keräyskulut kalastajien sijaan.

Lainsäädäntö edellyttää, että tuotteiden ympäristöön joutumisesta koituvat haitat tulisi ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Tämä koskisi esimerkiksi muovisten tupakkafilttereiden, kertakäyttömukien, kosteuspyyhkeiden ja kuukautissuojien pakkausmerkintöjä.


Lainaus


Meppi Frédérique Ries (ALDE, Belgia) sanoi: "Lainsäädäntö vähentää ympäristölle aiheutuvaa vahinkoa lähes 22 miljardin euron arvosta, kun arvioidaan muovisaasteen kustannuksia Euroopassa vuoteen 2030 asti.

Euroopassa on nyt lainsäädännöllinen malli, ja olemme edelläkävijä kansainvälisellä tasolla, kun puututaan merten muovisaasteen ongelmiin.”

Taustaa

Euroopan komission mukaan yli 80 % merten roskasta on muovia. Tuotteet, joita uusi lainsäädäntö koskettaa, edustavat 70 % kaikesta merissä olevasta roskasta. Koska maatuminen on erittäin hidasta, muovia päätyy meriin, valtameriin ja rannoille. Muovijäänteitä on löydettävissä merenelävistä, kuten merikilpikonnista, hylkeistä, valaista ja linnuista, sekä kaloista ja äyriäisistä, ja näin muovijätettä päätyy myös ihmisten ruokaan.