Euroopan parlamentti hyväksyi brexit-erosopimuksen 

Lehdistötiedote 
 
 
  • EU:n neuvoston pitää vielä antaa hyväksyntänsä erosopimukselle 
  • Britannian EU-ero astuu voimaan neuvoston hyväksynnän jälkeen 31.1.2020 
Parlamentti hyväksyi Britannian EU-erosopimuksen täysistuntoäänestyksessä.  

Parlamentti antoi hyväksyntänsä Britannian EU-erosopimukselle keskiviikkoiltana äänin 621 puolesta, 49 vastaan ja 13 tyhjää.

Äänestystä ennen käytiin keskustelu Britannian eroprosessista sekä tulevista haasteista. Keskusteluun osallistuivat neuvoston puheenjohtajakautta edustanut Kroatian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Nikolina Brnjac, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier.

Suurin osa poliittisten ryhmien edustajista korosti, että Britannian EU-ero ei merkitse EU:n ja Britannian välisen suhteen loppua ja että Euroopan kansoja yhdistävät suhteet ovat vahvoja eivätkä tule katkeamaan. Mepit mainitsivat lisäksi, että brexit tarjoaa oppitunnin, jonka tulisi muokata EU:n tulevaisuutta. He kiittivät Britanniaa ja brittimeppejä heidän työstään Britannian EU-jäsenyyden aikana.

Monet puhujat nostivat esille parlamentin saavutukset kansalaisten oikeuksien turvaamisessa brexit-erosopimuksessa. Parlamentti on esimerkiksi pyrkinyt varmistamaan, että brexit vaikutus on mahdollisimman vähäinen EU:n ja Britannian kansalaisten arkielämässä. Mepit kuitenkin varoittivat, että neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta tulevat olemaan vaikeat erityisesti erosopimuksessa määritetystä aikataulusta johtuen.

Keskustelussa esitetyt puheenvuorot voi katsoa alla olevista linkeistä:

Parlamentin brexit-ohjausryhmän koordinaattori Guy VERHOFSTADT (RE, Belgia)

Kroatian puheenjohtajakauden edustaja Nikolina BRNJAC ja komission puheenjohtaja Ursula VON DER LEYEN

Poliittisten ryhmien edustajat (ensimmäinen kierros)

Meppien keskustelu (osa 1)

Meppien keskustelu (osa 2)

Meppien keskustelu (osa 3)

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel BARNIER ja Kroatian puheenjohtajakauden edustaja Nikolina BRNJAC

Parlamentin puhemies David SASSOLI

Euroopan parlamentin rooli EU:n ja Britannian tulevia suhteita koskevissa neuvotteluissa

Parlamentin Britanniaa käsittelevä koordinaatioryhmä tulee olemaan yhteydessä komission suhteita Britanniaan käsittelevän työryhmän kanssa. Koordinaatioryhmän johdossa on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja David McAllister (EPP, Saksa). Ryhmä koordinoi työtään ulkoasianvaliokunnan, kansainvälisen kaupan sekä muiden toimivaltaisten valiokuntien kanssa. Parlamentti seuraa EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier’n työtä ja tulee jatkamaan neuvotteluihin vaikuttamista päätöslauselmiensa kautta. Euroopan parlamentin pitää hyväksyä lopullinen sopimus tulevista suhteista.

Kommentti

Puhemies Sassoli totesi historiallisen äänestyksen jälkeen: ”Olen hyvin pahoillani siitä, että olemme tulleet tähän pisteeseen [...]. Viittäkymmentä vuotta yhteistyötä ei ole helppo lakkauttaa. Meidän pitää kaikkien tehdä paljon töitä uuden suhteen luomiseksi ja keskittyä aina kansalaisten etujen ja oikeuksien puolustamiseen. Tämä ei tule olemaan helppoa. Tulemme kohtaamaan tilanteita, joissa uutta suhdetta koetellaan. Tiesimme tämän jo brexitin alusta lähtien. Olen kuitenkin varma, että pystymme ratkaisemaan erimielisyytemme ja löytämään yhteisen sävelen.”

Seuraavaksi

EU:n ministerineuvoston pitää vielä antaa hyväksyntänsä Britannian erosopimukselle määräenemmistöllä ennen kuin se voi astua voimaan.

Siirtymäkausi alkaa 1.2. ja sen on määrä loppua vuoden 2020 joulukuun lopussa. EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskeva sopimus pitää olla saatettu päätökseen ennen vuoden loppua, mikäli sen halutaan astuvan voimaan 1.1.2021.

Siirtymäkautta voidaan pidentää kerran vuoden tai kahden verran, mutta EU:n ja Britannian komitean pitää päättää tästä ennen 1.7.

Parlamentin pitää hyväksyä EU:n ja Britannian tulevia suhteita koskeva sopimus. Mikäli sopimus koskee aloja, joilla EU:lla ja jäsenmailla on jaettu toimivalta, pitää myös kansallisten parlamenttien ratifioida sopimus.

Taustatietoa

Parlamentin perussopimusvaliokunta on jo antanut suosituksensa sopimuksen hyväksynnälle. Sopimus on lisäksi jo ratifioitu Britanniassa.

Erosopimuksen toinen osa suojaa EU-kansalaisia Britanniassa ja Britannian kansalaisia EU-maissa sekä näiden perheenjäseniä. Sopimuksen mukaan EU:n lainsäädännön mukaiset sosiaaliturvaoikeudet säilytetään ja kansalaisoikeudet taataan koko eliniän ajaksi. Lisäksi asiaankuuluvien hallinnollisten menettelyjen pitää olla avoimia, sujuvia ja yksinkertaisia. Näiden ehtojen soveltamista ja täytäntöönpanoa valvoo riippumaton viranomainen.

Yhteystiedot: