Covid-19: EP:n liikennevaliokunnan tuki päätökselle lopettaa tyhjät lennot 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Keskeytetään väliaikaisesti nykyiset EU-säännöt, jotka velvoittavat lentoyhtiöt käyttämään suurimman osan niiden nousu- ja laskeutumisajoista, jotta ne eivät menettäisi niitä seuraavana vuonna 
  • Komission ehdotusta lopettaa koronaviruksen tyhjentämät lennot käsitellään parlamentissa kiireellisenä asiana 
Parlamentin liikennevaliokunta tukee päätöstä lopettaa tyhjät lennot  

Euroopan parlamentin liikennevaliokunta suhtautuu positiivisesti komission nopeaan esitykseen, ja sitoutuu käsittelemään sitä mitä pikimmiten.

“Lentäminen tyhjillä koneilla ei ole kenenkään etu, minkä lisäksi siitä on sekä taloudellista että ympäristöllistä haittaa. Tämä käytäntö on lopetettava ja varmistettava, että lentoteollisuus selviytyy koronaviruksen aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta”, totesi parlamentin liikennevaliokunnan puheenjohtaja Karima Delli (Greens/EFA, Ranska).

“Niin sanotun “käytä tai menetä” -säännön soveltaminen on keskeytetty useita kertoja aiemminkin, ja parlamentti on sitoutunut löytämään asiaan nopean ratkaisun neuvoston kanssa”, hän lisäsi.

Nousu- ja laskeutumisaikojen käyttö kytkeytyy tulevaan vastaavaan kauteen. Esimerkiksi kesää 2020 koskevat aikavaraukset vahvistettiin jo viime vuonna. Tämä tarkoittaa, että tämän kiireellisen asian käsittelyyn ja siitä äänestämiseen on riittävästi aikaa.

Seuraavaksi

Parlamentti käsittelee nyt komission esitystä ja ilmoittaa yksityiskohtaisista käsittelyvaiheista lähipäivinä. Asiaa käsitellään yhdessä neuvoston kanssa.

Taustatietoa

Nykyisten sääntöjen (EU asetus lentoasemien lähtö- ja saapumisaikojen jakamisesta (EEC 95/93)) mukaan itsenäiset koordinaattorit jakavat lentokoneiden lähtö- ja saapumisajat EU:ssa aina tuleville kesä- ja talvikausille. Jos lentoyhtiö käyttää ajoista vähintään 80% tietyllä kaudella, se saa pitää ajat myös seuraavalla vastaavalla kaudella. Mikäli aikoja ei ole käytetty, ajat voidaan uudelleenjakaa.

Näin ollen ajat, joita lentoyhtiöt ovat käyttäneet vähän, jaetaan uudelleen.

Tämän säännön käyttö on jouduttu keskeyttämään väliaikaisesti useita kertoja, esimerkiksi 11.9.2001 terrori-iskujen vuoksi, Irakin sodan aikana, vuoden 2003 SARS-epidemian aikana ja vuonna 2009 talouskriisin seuraksena.


Yhteystiedot: