Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli arvioi Euroopan komission toimenpiteitä koronaviruksen hallitsemiseksi

”Käsissämme oleva kriisi on dramaattisin sitten toisen maailmansodan. Euroopan unioni toimii kriisin ratkaisemiseksi; siitä ei missään vaiheessa ollut epäilystä.


Tilanne on niin vakava, että jäsenmaiden hallitusten ei tule reagoida yksin. Komission esittämät toimenpiteet koronaviruksen vastaisessa taistelussa ovat oikealla asialla.


Kaikki jäsenmaat saavat tukea terveydenhoitojärjestelmilleen. Käytännössä tämä on materiaaliapua, sairaaloiden tukea ja rahallista tukea rokotetutkimukseen. Kaikista tärkeintä on pelastaa ihmishenkiä.


Tärkeää on myös suojella työpaikkoja, yrityksiä ja talouksia. Tässä tilanteessa emme tarvitse tiukkaa talouskuria. Maiden tulee saada kuluttaa tarvittavia summia, jotta työpaikkoja, yrittäjiä, yrityksiä ja pankkeja voidaan tukea. Jäsenmaiden sitoumusten ohella unionin budjetissa on ainakin 37 miljardia euroa käytettävissä näihin tarkoituksiin.


Haluan korostaa, että hallitukset saavat käyttää kaiken vakaus- ja kasvusopimuksen salliman jouston sekä sallitun valtionavun tukeakseen kriisistä kärsiviä yrityksiä.


Seuraavaksi EU:n neuvoston ja Euroopan parlamentin tulee hyväksyä komission ehdotukset. Vakuutan, että Euroopan parlamentti toimii asiassa niin nopeasti kuin mahdollista.


Euroopan tulee toimia yhtenäisesti, jotta voimme onnistua. Meidän tarvitsee tehdä enemmän.


Euroopan yhteisten toimien tulee perustua solidaarisuuteen. Ketään ei tule jättää yksin, eikä kenenkään tule toimia yksin.”


Puhemies Sassolin videolausunto katsottavissa ja ladattavissa:

https://multimedia.europarl.europa.eu/fi/statement-sassoli-following-declaration-von-der-leyen_I186549-V_v