Keskeisten tavaroiden, elintärkeiden lääkkeiden ja suojatarvikkeiden saatavuus sisämarkkinoilla on ratkaisevan tärkeää tällä hetkellä.  

Keskeisten tavaroiden, elintärkeiden lääkkeiden ja suojatarvikkeiden jatkuva saatavuus sisämarkkinoilla on ratkaisevan tärkeää koronavirusepidemiaa vastaan toimittaessa.

Parlamentin sisämarkkinoista ja kuluttajansuojasta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja Petra De Sutter (Greens/EFA, Belgia) ja liikennevaliokunnan puheenjohtaja Karima Delli (Greens/EFA, Ranska) pitivät EU:n liikenneministerien esittämiä koronavirusta koskevia toimia tervetulleina. Ministerit hyväksyivät komission ja meppien esityksen taata etusija keskeisten tavaroiden kuten ruuan ja elintärkeiden lääkkeiden ja suojatarvikkeiden toimitukselle. Uusien toimien tarkoituksena on suojata kansalaisten terveyttä ja varmistaa, että tavaroita ja keskeisiä palveluita on tarjolla EU:n sisämarkkinoilla.

“Rajojen sulkeminen saattaa vaikuttaa turvallisimmalta tavalta suojella kansalaisia, mutta olemme kaikki riippuvaisia tuontituotteista muista EU-maista. Keskeisten tavaroiden kuten ruuan esteettömän kuljetuksen sekä elintärkeiden lääkkeiden ja suojatarvikkeiden keskeytymätön tarjonta on erittäin tärkeää sen varmistamisessa, että tästä kriisistä ei tule katastrofia. Olemme toisistamme riippuvaisia kansanterveytemme suhteen”, totesi sisämarkkinavaliokunnan puheenjohtaja Petra De Sutter.

“Ensisijaisen kuljetuksen takaaminen erityisesti lääkkeille ja suojatarvikkeille on erittäin tärkeää seuraavien päivien ja viikkojen aikana”, korosti de Sutter viitaten jäsenmaiden päätökseen lääketieteellisten tarvikkeiden toimituksesta.

Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Karima Delli korosti, että sujuva rajanylitys ja jäsenmaiden välinen koordinaatio tulevat olemaan tärkeitä tähän kriisiin vastattaessa. Hän totesi: ”Meidän täytyy löytää tapoj jatkaa kuljetusjärjestelmien toimintaa ja lyhentää jonoja ajan ja rahan säästämiseksi. Olemme valmiita toimimaan yhdessä ja nopeasti. Tuemme kuljettajia ja koko kuljetusalaa, joka tekee töitä väsymättä varmistaakseen tavaroiden toimituksen tämän kriisin aikana. Muistutan myös, että ’haamulentoja’ koskevat toimet pitää panna toimeen tyhjien lentojen lopettamiseksi.”