COVID-19: Euroopan parlamentti pitää ylimääräisen täysistunnon 26.3.  

Parlamentin puhemies ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat päättivät järjestää ylimääräisen täysistunnon ensi torstaina 26.3. Brysselissä, jotta erityistoimenpiteet voidaan panna toimeen.

Parlamentin puhemies ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat (puheenjohtajakokous) pitivät torstaina aamulla epävirallisen kokouksen. Puheenjohtajakokous päätti kirjallisella menettelyllä hyväksyä puhemies Sassolin ehdotuksen järjestää ylimääräinen täysistunto ensi torstaina 26.3. Brysselissä.

Euroopan parlamentin tarkoituksena tässä täysistunnossa on keskustella ja äänestää komission ensimmäisistä kolmesta lakiesityksestä koronaviruspandemian vaikutusten torjumiseksi EU-maissa.

Parlamentin puhemies David Sassoli sanoi: ”Euroopan parlamentti täyttää velvollisuutensa ja tulee jatkossakin tekemään näin. Parlamentin pitää pysyä avoinna, koska tämä virus ei voi olla demokratian loppu. Olemme ainoa EU-instituutio, jonka edustajat kansalaiset ovat valinneet ja haluamme jatkaa heidän edustamistaan ja puolustamistaan.

Taysistunnon agendalla ovat:

  • Koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskeva investointialoite, jonka myötä jäsenmaiden käyttöön tulee koheesiorahastoista 37 mrd. euroa kriisiin seurauksiin puuttumiseen,
  • lakiesitys EU:n solidaarisuusrahaston soveltamisalan laajentamisesta kansanterveysuhkiin;
  • lakiesitys koronavirusepidemian aiheuttamien tyhjien ”haamulentojen” lopettamiseksi.

On tärkeää, että parlamentti hyväksyy nämä esitykset nopeasti, jotta EU-kansalaisia ja jäsenmaita voidaan tukea konkreettisesti tässä ennennäkemättömässä tilanteessa.

Parlamentin puhemiehistö tulee päättämään toimenpiteistä, joilla voidaan mahdollistaa etä-äänestäminen istunnossa.

Tämä täysistunto korvaa täysistunnon, joka piti järjestää 1.-2.4.