Koronavirus: EU:lta uusia toimenpiteitä lääketarvikkeiden hankkimiseksi  

Lehdistötiedote 
 
 
  • EU ostaa lääketarvikkeita sairaaloille 50 miljoonalla eurolla  
  • Yhteishankinnan kohteena testauslaitteita, kasvosuojaimia ja hengityskoneita 
  • Yli 1800 EU-kansalaista palannut kotimaahansa EU:n avustamana 
EU:n instituutiot toimivat ostaakseen lääketarvikkeita kuten kasvosuojaimia sairaalahenkilökunnalle  

Euroopan parlamentti työskentelee jäsenmaiden kanssa taatakseen hengityslaitteiden, kasvosuojainten ja muiden lääkinnällisten tarvikkeiden saatavuuden sairaaloissa ympäri EU:ta.

Euroopan komissio perusti viime viikolla lääketarvikkeiden hankkimiseksi järjestelmän (osana rescEU:ta), jotta koronaviruksen vastatoimiin vaadittuja tarvikkeita voidaan pikaisesti toimittaa tarvikepulasta kärsiviin jäsenmaihin. Tarvikkeita tarvitaan tartunnan saaneiden potilaiden hoitamiseksi, hoitohenkilökunnan suojaamiseksi ja viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Euroopan parlamentti työskentelee jäsenmaiden kanssa, jotta voitaisiin pikaisesti hyväksyä 40 miljoonan euron arvosta tehohoitotarvikkeiden ostoja, kuten hengityslaitteita ja henkilökohtaisia suojavarusteita. Komissio voi omalla päätöksellään allokoida 10 miljoonaa yhteishankintoihin, mutta suurempiin summiin tarvitaan parlamentin ja neuvoston hyväksyntä.

Jäsenmaat yhdistävät voimansa myös yhteishankintamenettelyssä ostaakseen henkilökohtaisia suojavarusteita, hengityslaitteita ja muita tarvikkeita koronavirustartuntojen testaamiseksi. Yhteishankinta antaa jäsenmaille vahvemman aseman maailmanmarkkinoilla.

Lainaus

Euroopan parlamentin ympäristön ja kansanterveyden valiokunnan puheenjohtaja Pascal Canfin (Renew, Ranska) kommentoi komission ehdotusta: ”Viime viikolla EU teki monia historiallisia päätöksiä koronaviruksen estämiseksi. Niissä huomioidaan myös vaikutukset Euroopan talouteen. Näistä päätöksistä on puhuttava selkeämmin: Eurooppa tekee kaikkensa ihmishenkien pelastamiseksi. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismi on aiemmin pelastanut EU-kansalaisia maanjäristyksistä, hurrikaaneista, tulvista ja metsäpaloista. Nyt ensimmäistä kertaa EU-varoja käytetään jäsenmaiden koronaviruksen vastatoimiin osana rescEU:ta. Pyrimme takaamaan riittävän lääkinnällisten tarvikkeiden ja suojatarvikkeiden saatavuuden. Tämä on Euroopan solidaarisuutta käytännössä.”

”Käsissämme oleva kriisi osoittaa, että myös vuoden 2020 jälkeen Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismilla täytyy olla riittävä rahoitus. Tämä on parlamentin kanta.” toteaa Canfin.

Taustatietoa

RescEU on osa Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia. Mekanismi tiivistää jäsenmaiden yhteistyötä kansalaisten suojelussa. RescEU luotiin 2019 ja siitä pitäen EU on voinut suoraan avustaa jäsenmaita katastrofin kohdatessa.

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin myötä yli 1800 EU-kansalaista ovat palanneet kotimaihinsa kaikkialta maailmasta koronavirusepidemian puhjettua. Lisää tietoa tästä linkistä.

Yhteystiedot: