Parlamentti perustaa Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon hänen murhansa vuosipäivänä 

Lehdistötiedote 
 
 

Maltalaisen tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian muiston kunniaksi perustettavalla palkinnolla tuetaan EU:n periaatteita ja arvoja heijastelevaa journalismia.

Palkinnon julkistamistilaisuus pidetään verkossa Parlamentin Facebook-sivuilla perjantaina 16. lokakuuta klo 13.30–14.00 (Suomen aikaa). Tapahtumaan osallistuvat Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (Greens/EFA, Suomi) ja parlamentin jäsen David Casa (EPP, Malta). Murhatun journalistin poika, Andrew Caruana Galizia, osallistuu tilaisuuteen Maltan Eurooppa-talolta.


Puhujat ottavat kysymyksiä vastaan yleisöltä reaaliajassa.Merkittävää eurooppalaista journalismia palkitsemassa


Palkinnon tavoitteena on antaa tunnustusta journalismille, joka heijastaa EU:n perusoikeuskirjassa turvattuja Euroopan unionin periaatteita ja arvoja. Euroopan parlamentti katsoo, että lehdistönvapauden suojeleminen ympäri maailman sekä erityisesti tutkivaa journalismia tekevien toimittajien turvallisuuden takaaminen on demokraattisten yhteiskuntien ensisijainen intressi.


Vaikka palkinto on parlamentin perustama ja ylläpitämä, sitä hallinnoi itsenäinen eurooppalainen kumppani. Näin varmistetaan palkinnon ja tiedotusvälineiden riippumattomuus.


Seuraavaksi


Euroopan parlamentti valitsee pian itsenäisen organisaation, joka määrittelee palkinnon myöntämiseen liittyvät kriteerit yksityiskohtaisesti ja päättää palkintolautakunnan kokoonpanosta. Tarjouskilpailu organisaation valitsemiseksi käynnistetään vuoden 2020 lopussa.


Palkintoehdokkaiden haku käynnistetään seuraavan maailman lehdistönvapauden päivän (3.5.2021) yhteydessä. Vuosittain järjestettävä palkinnonjakotilaisuus pidetään Daphne Caruana Galizia kuoleman vuosipäivän tienoilla.


Taustaa


Daphne Caruana Galizia oli maltalainen korruption tutkimiseen erikoistunut toimittaja ja bloggaaja, joka kuoli autopommi-iskussa 16.10.2017. Hän oli ansioitunut tutkiva toimittaja ja raportoi korruptiosta, rahanpesusta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.