Navalnyin pidätys: parlamentti vaatii EU-pakotteita Venäjää vastaan 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Rangaistava presidentti Putinin sisäpiiriläisiä sekä henkilöitä, jotka ovat vastuussa Navalnyin pidättämispäätöksestä 
  • Alkuperältään epäselvät venäläiset varat eivät ole tervetulleita EU:hun 
  • Nord Stream 2 -hanke pysäytettävä välittömästi 
Mepit vaativat Alexei Navalnyin välitöntä vapauttamista ©Kirill KUDRYAVTSEV/AFP  

Euroopan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan EU-maita tiukentamaan sanktioita vastauksena Alexei Navalnyin vangitsemiseen.

Euroopan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan EU-maita ottamaan aktiivisesti kantaa Alexei Navalnyin ja monien hänen seuraajiensa pidättämiseen ja vangitsemiseen ja " tiukentamaan huomattavasti EU:n rajoittavia toimenpiteitä Venäjää vastaan”. Parlamentti kehottaa muassa asettamaan pakotteita Aleksei Navalnyin pidättämis- ja vangitsemispäätökseen osallistuneille henkilöille ja oikeushenkilöille.

Pakotteita tulisi määrätä myös hallintoon kytköksissä oleville venäläisille oligarkeille ja presidentti Putinin sisäpiiriläisille, joilla on omaisuutta EU:ssa ja jotka voivat matkustaa vapaasti jäsenvaltioihin. Lisäksi uusia kohdennettuja rajoittavia toimenpiteitä voitaisiin asettaa EU:n maailmanlaajuisen ihmisoikeuspakotejärjestelmänsä mukaisesti, joka otettiin käyttöön joulukuussa 2020.

Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 581 puolesta, 50 vastaan ja 44 tyhjää.

Nord Stream 2 pysäytettävä välittömästi

Suhteiden heikennettyä jo pitkään, parlamentti pyytää EU-maita tarkastelemaan yhteistyötään Venäjän kanssa erilaisilla ulkopoliittisilla foorumeilla ja hankkeissa. Mepit vaativat pysäyttämään Nord Stream 2 -hanke välittömästi. Mepit katsovat myös, että Euroopan unionin ei enää pitäisi olla paikka, johon alkuperältään epäselvät venäläiset varat ovat tervetulleita.

Mepit kehottavat EU:ta hyödyntämään Yhdysvaltojen hallinnon vaihtumisen ja lujittamaan transatlanttista yhtenäisyyttä demokratian ja perusarvojen suojelemiseksi autoritaarisilta hallinnoilta.

Päätöslauselmassaan parlamentti kehottaa vapauttamaan välittömästi ja ehdoitta Aleksei Navalnyin ja kaikki muut henkilöt, jotka pidätettiin hänen Venäjälle paluunsa yhteydessä, olivatpa he toimittajia, Navalnyin tiimin jäseniä tai tukeaan osoittaneita kansalaisia.

Lisätietoa

Euroopan parlamentin jäsenet ja EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrell keskustelivat aiheesta parlamentin täysistunnossa tiistaina 19.1.