EU:n COVID-19-todistuksen on tuettava vapaata liikkuvuutta ilman syrjintää 

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
 • Testien tulee olla kaikkialla EU:ssa yleisesti saatavilla nopeasti ja maksutta 
 • EU:n COVID-19-todistus ei ole matkustusasiakirja 
 • Jos kansalaisella on todistus, jäsenmaiden ei pidä velvoittaa häntä testeihin tai karanteeniin  
EU:n COVID-19-todistus edistää vapaata liikkuvuutta unionin alueella ©AdobeStock_Rido  

Parlamentti hyväksyi torstaina kantansa neuvotteluihin koronatodistuksesta, jonka pitäisi palauttaa oikeus vapaaseen liikkuvuuteen Euroopassa pandemia-aikana.

  Meppien mukaan uuden EU:n COVID-19-todistuksen tulee olla voimassa 12 kuukautta, ei pidempään. Komission aiempi nimiehdotus oli ”digitaalinen vihreä todistus”.

  Asiakirja voi olla digitaalinen tai paperimuotoinen todistus rokotuksesta koronavirusta vastaan, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai paranemisesta taudin jälkeen. EU:n COVID-19-todistus ei kuitenkaan tule toimimaan matkustusasiakirjana eikä se ole edellytys vapaan liikkuvuuden hyödyntämiselle, mepit totesivat.

  EU-kansalaisia koskeva lakiesitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 119 vastaan ja 31 tyhjää, ja kolmansien maiden kansalaisia koskeva esitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 80 vastaan ja 70 tyhjää. Niistä äänestettiin keskiviikkona, ja tulokset julkaistiin torstaiaamuna. Parlamentti ja neuvosto voivat nyt aloittaa neuvottelut, ja tavoitteena on sovun löytyminen ennen kesän lomakautta.

  Ei uusia matkustusrajoituksia, COVID-19-testejä maksutta

  Parlamentin mukaan EU:n COVID-19-todistuksen haltijoille ei pidä asettaa uusia matkustusrajoituksia, kuten karanteeni-, eristys- tai testausvaatimusta. Mepit myös painottivat, että jäsenmaiden tulee varmistaa testien yleinen, nopea ja maksuton saatavuus, jotta estetään syrjintä rokottamattomuuden tai vähävaraisuuden vuoksi.

  Yhteensopiva kansallisten hankkeiden kanssa

  Parlamentti haluaa varmistaa, että EU-todistus on yhteensopiva kaikkien jäsenvaltioiden aloittamien omien vastaavien hankkeiden kanssa. Myös näiden hankkeiden on noudatettava yhteisiä lakeja.

  Jäsenmaiden tulee hyväksyä toisen jäsenmaan myöntämä rokotustodistus, jos kyseinen rokote on Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksymä (tällä hetkellä hyväksytyt rokotteet ovat Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Janssen). Jäsenmaat päättävät itse, hyväksyvätkö ne toistensa rokotustodistuksia myös silloin, kun rokote on WHO:n hätätilarokotteiden listalla.

  Tietosuoja

  Todistukset voidaan todentaa, jotta väärennöksiltä ja muilta petoksilta vältytään. Aitous voidaan varmistaa myös niiden elektronisella leimalla. Kohdemaa ei voi tallentaa todistuksesta saatuja henkilötietoja, eikä tietoja kerätä EU-tason keskustietopankkiin. Dataa vastaanottavat ja käsittelevät tahot listataan julkisesti, jotta kansalaiset voivat käyttää yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia oikeuksiaan.

  Rokotteiden edullisuus ja maailmanlaajuinen jakelu

  Lopuksi mepit painottavat, että koronarokotteiden tuotannon on oltava riittävää, hinnoittelun edullista ja jakelun maailmanlaajuista. He myös totesivat, että yritykset aiheuttavat vakavia ongelmia, jos ne eivät noudata tuotanto- ja jakeluaikatauluja.

  Kommentti

  Täysistunnon äänestettyä asiasta Juan Fernando López Aguilar (S&D, Espanja), esittelijä ja kansalaisvapauksien valiokunnan puheenjohtaja, sanoi: ”Tarvitsemme EU:n COVID-19-todistusta, jotta palautamme ihmisten uskon Schengen-alueeseen ja taistelemme samalla pandemiaa vastaan. Jäsenmaiden tulee koordinoida toimiaan turvallisesti ja varmistaa vapaa liikkuvuus EU:n sisällä. Rokotteiden ja testien tulee olla maksuttomia ja kaikkien saatavilla, eikä jäsenmaiden tule ottaa käyttöön lisärajoituksia todistuksen voimassaoloaikana.”