Daphne Caruana Galizia ‑journalismipalkinto 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Vuotuinen palkinto EU:n perusarvoja edistävälle journalismille 
  • Voittajan valitsee riippumaton tuomaristo, joka koostuu lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista  
  • Palkintosumma on 20 000 euroa 
  • Palkintoseremonia pidetään lokakuun puolivälissä, Daphne Caruana Galizian kuolinpäivän aikaan 
Daphne Caruana Galizia -palkinto annetaan laatujournalismille, joka puolustaa EU-arvoja © AFP/STRINGER  

Euroopan parlamentti avasi 22.6. virallisesti Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon verkkosivuston, jonka kautta toimitukset ja toimittajat voivat nyt lähettää ehdokkaitaan.

Palkinto myönnetään vuosittain laatujournalismille, joka edistää tai puolustaa Euroopan unionin perusperiaatteita ja arvoja, kuten ihmisarvoa, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia.

Palkinto on avoinna ammattitoimittajille ja ammattitoimittajien ryhmille kansallisuudesta riippumatta. Siihen voi osallistua lähettämällä laajoja juttuja, joka on julkaistu tai esitetty jonkin EU-jäsenmaan mediassa.

Palkinnon saajan valitsee riippumaton tuomaristo. Se koostuu lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista, jotka tulevat EU:n 27 jäsenmaasta. Juryssä on edustajia myös tärkeimmistä eurooppalaisista journalistiyhdistyksistä. Palkintoseremonia pidetään joka vuosi lähellä lokakuun 16. päivää, joka on Daphne Caruana Galizian kuolinpäivä. Vuonna 2021 palkintoseremonia järjestetään 14.10. Euroopan parlamentissa.

Palkinto ja 20 000 euron palkintosumma kuvastavat Euroopan parlamentin vahvaa tukea tutkivalle journalismille sekä vapaan lehdistön merkitystä. Toukokuussa 2018 antamassaan päätöslauselmassa parlamentin jäsenet kehottivat EU-maita varmistamaan riittävän julkisen rahoituksen moniäänisille, itsenäisille ja vapaille tiedotusvälineille ja edistämään niiden toimintaa.

Toimittajat voivat lähettää yhden tai useamman artikkelin vain sähköisesti tällä sivustolla: https://daphnejournalismprize.eu/


Kuka oli Daphne Caruana Galizia?


Daphne Caruana Galizia oli maltalainen tutkiva toimittaja, bloggari ja korruptiota vastustava aktivisti. Hän raportoi laajamittaisesti korruptiosta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, kansalaisuuksien myynnistä sekä Maltan hallituksen yhteyksistä niin kutsuttuihin Panaman papereihin. Caruana Galizia joutui häirinnän ja uhkailun kohteeksi, ja hänet murhattiin 16. lokakuuta 2017 autopommi-iskussa. Murhatutkimuksen hoitaminen aiheutti protesteja, jotka johtivat lopulta pääministeri Joseph Muscat’n eroon. Euroopan parlamentin jäsenet arvostelivat tutkimuksen puutteita ja kehottivat joulukuussa 2019 Euroopan komissiota ryhtymään toimiin.

Yhteystiedot: