Puola: mepit vaativat, että puolalaisten oikeuksia ja EU-oikeuden ensisijaisuutta puolustetaan 

Lehdistötiedote 
 
 
Mepit keskustelivat Puolan perustuslakituomioistuimen päätöksestä Puolan pääministerin ja komission puheenjohtajan kanssa. © EU 2021 - EP  

Parlamentti pyytää komissiolta pikaisia toimia (mm. ehdollisuusmekanismi) Puolan kansalaisten ja EU-oikeusjärjestyksen suojaamiseksi.

Intensiivisessä täysistuntokeskustelussa mepit puhuivat Puolan perustuslakituomioistuimen 7.10. antamasta päätöksestä Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin ja Slovenian ulkoministeri Anže Logarin kanssa. Useimpien meppien mukaan kyseinen tuomioistuin ei ole riippumaton, ja he tuomitsivat Puolan hallituksen vaaralliset päätökset, jotka johtavat totalitarismiin ja sortoon. Parlamentti painotti, että kaikki EU-maat hyväksyvät vapaaehtoisesti yhteiset säännöt liittyessään unioniin, eikä EU-lakien ja Puolan perustuslain välillä ole ristiriitaa.

Neuvoston puheenjohtajamaa Sloveniaa edustanut Logar sanoi, että EU-lakien ensisijaisuus on EU:n perusta ja lähtökohta jäsenmaiden yhteiselolle. Hän painotti, että neuvostossa keskustellaan tiiviisti oikeusvaltioperiaatteesta, ja Slovenia puheenjohtajamaana on sitoutunut viemään artikla 7 -menettelyjä eteenpäin.

”Puolan perustuslakituomioistuimen päätös kyseenalaistaa EU:n perustan ja haastaa suoraan Euroopan oikeusjärjestyksen”, sanoi EU-komission puheenjohtaja von der Leyen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun jäsenmaa toteaa EU-sopimukset yhteensopimattomiksi kansallisen perustuslain kanssa, hän jatkoi. Von der Leyen korosti, että komissio aikoo toimia, ja mainitsi rikkomusmenettelyn, oikeusvaltioperiaatteen ehdollisuusmekanismin ja muita välineitä, joilla suojellaan EU:n budjettia oikeusvaltiorikkomuksia vastaan. Hän mainitsi myös artikla 7 -menettelyn, jolla vastataan vakavaan EU-arvojen rikkomiseen.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi, että EU-oikeuden ensisijaisuus ei ulotu perustuslakijärjestelmään. ”Puolan perustuslaki on maan tärkein laki, ja ylittää kaikki muut lakijärjestelmät.” Morawiecki totesi, että myös muut perustuslakituomioistuimet esim. Saksassa, Ranskassa, Tanskassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa ovat antaneet samanlaisia päätöksiä kuin Puolan kiistelty päätös.

”Pelisääntöjen on oltava samat kaikille. Emme voi hyväksyä EU-instituutioiden toimivallan laajentamista fait accompli -päätöksillä”, sanoi pääministeri Morawiecki. Hän toivoi EU:lta kiistan ratkaisemista neuvottelemalla.

Kaikki työkalut tarvitaan puolalaisten suojelemiseksi

Monet mepit pyysivät komissiota käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja puolalaisten oikeuksien puolustamiseen. Ennen kaikkea komission tulee aktivoida oikeusvaltion ehdollisuusmekanismi ja aloittaa rikkomusmenettely. Neuvoston taas tulee lopultakin toimia artikla 7:n (SEU) mukaisesti. Mepit ilmaisivat tukensa puolalaisille, jotka puolustavat mielenosoituksissa oikeusvaltiota sekä tuomareita ja syyttäjiä, jotka edelleen noudattavat EU-lakia. Parlamentin mukaan Puolan hallinnon tulee kuunnella kansalaisia ja kunnioittaa heidän mielipidettään.

Toisaalta osa mepeistä kritisoi EU-instituutioita ja niiden tapaa huolestua vain joidenkin jäsenmaiden oikeuslaitosten itsenäisyydestä ja valtaoikeuksien jakautumisesta. Näiden meppien mukaan EU-oikeuden ensisijaisuuden varjolla annetaan EU:lle enemmän valtaa kuin mitä sopimukset sallivat.

Parlamentti myös äänestää Puolaa koskevasta päätöslauselmasta torstaina.