EU-parlamentti: Puolan perustuslakituomioistuin on laiton, ei pätevä tulkitsemaan perustuslakia 

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
  • Perustuslakituomioistuimen kautta laillistetaan viranomaisten laitonta toimintaa  
  • Ei EU-varoja hallituksille, jotka tahallaan ja systemaattisesti heikentävät EU:n arvoja 
  • EU:n on suojeltava puolalaisia, jotka ovat vahvasti Eurooppa-myönteisiä 
Kymmenet tuhannet osoittivat Puolassa rauhanomaisesti mieltään tuomioistuimen päätöstä vastaan ©Wojtek RADWANSKI / AFP  

Parlamentti tuomitsee yrityksen heikentää EU-oikeuden ensisijaisuutta, ja vaatii neuvostolta ja komissiolta heti toimia puolalaisten ja EU:n suojaamiseksi.

Torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa (502-153, 16 tyhjää) mepit korostavat, että Puolan perustuslakituomioistuin ei ole laillisesti pätevä eikä riippumaton, eikä siksi ole päätösvaltainen tulkitsemaan maan perustuslakia. He paheksuvat oikeuden 7.10.2021 antamaa päätöstä: heidän mukaansa se on hyökkäys koko Euroopan arvoyhteisöä ja oikeutta vastaan. Perustuslakituomioistuimesta on tullut työkalu, jolla viranomaisten laittomia toimia laillistetaan, toteavat mepit.

Aiheesta keskusteltiin tiistaina täysistunnossa Puolan pääministerin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa.

Parlamentti antaa tukensa kymmenille tuhansille rauhanomaisille mielenosoittajille, jotka ovat lähteneet kaduille Puolassa protestoimaan tuomioistuimen päätöstä vastaan. He haluavat vahvan demokraattisen Puolan Euroopan ytimessä, mitä mepit myös tukevat. Lisäksi parlamentti tukee puolalaisia tuomareita, jotka edelleen noudattavat EU-oikeuden ensisijaisuutta ja ohjaavat tapauksia EU-tuomioistuimeen, vaikka he samalla vaarantavat uransa.

Mepit painottavat, että Puolan perustuslain mukaan EU-sopimukset ovat suoraan sovellettava osa Puolan oikeusjärjestystä, ja ristiriitatilanteessa maan lain kanssa EU-oikeus on ensisijainen. He syyttävät Puolan pääministeriä oikeuslaitoksen käyttämistä poliittisen agendansa välineenä ja toteavat, että EU-sopimukset ja EU-tuomioistuimen päätösten velvoittavat Puolaa yhä sen omasta päätöksestä.

Oikeusvaltio on palautettava, kansalaiset eivät saa kärsiä

Parlamentti vaatii, että EU:n veronmaksajien rahoja ei ohjata hallituksille, jotka räikeästi, tietoisesti ja systemaattisesti heikentävät EU:n arvoja. Siksi parlamentti vaatii neuvostola ja komissiolta toimia:


  • rikkomusmenettelyjä, välitoimien hakemista EU-tuomioistuimesta
  • oikeusvaltion ehdollisuusmekanismin käyttämistä
  • ei hyväksyntää Puolan elpymissuunnitelmalle
  • ilmoitus vakavasta rikkomuksesta oikeusvaltiota vastaan Puolassa SEU:n artiklan 7(1) mukaan
  • maksujen keskeyttämistä, koska hallintajärjestelmissä on vakavia puutteita
  • kriisin käsittelyä Eurooppa-neuvostossa 21.-22.10. ja yhteistä, vahvaa julkilausumaa EU:n valtionjohtajilta.

Mepit korostavat, että toimien tarkoitus ei ole puolalaisten rankaiseminen, vaan jatkuvasti heikkenevän oikeusvaltion palauttaminen. Siksi komission tulee löytää tapoja ohjata rahoitusta suoraan tuensaajille/kansalaisille.

Taustaa

Puolassa syys- ja lokakuussa tehtyjen kyselyjen mukaan vain 5 % puolalaisista kannattaa Puolan EU-eroa. Jopa 90 % pitää Puolan EU-jäsenyyttä positiivisena, ja 95 %:n mukaan EU-rahoitus on vaikuttanut positiivisesti heidän kaupunkiinsa tai alueeseensa, mikä on EU:n keskiarvoa suurempi luku.