Mepit hyväksyivät yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Uudistus vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja vastaa EU:n ympäristö- ja ilmastositoumuksia 
  • Kymmenen prosenttia suorista tuista ohjataan pienille ja keskisuurille tiloille 
  • Pysyvä kriisivaraus tilanteisiin, joissa hinnat tai markkinat ovat epävakaat 
  • Sanktioita työsuojelusääntöjen rikkojille 
Uudistuksella pyritään tekemään maatalouspolitiikasta vihreämpää ja suojelemaan viljelijöitä © ValentinValkov / AdobeStock  

Parlamentti hyväksyi tiistaina EU:n uuden maatalouspolitiikan, josta on tarkoitus tulla vihreämpi, oikeudenmukaisempi, joustavampi ja avoimempi.

Neuvotteluissa mepit korostivat, että luonnon monimuotoisuuden tukeminen sekä EU:n ympäristö- ja ilmastolakien ja -sitoumusten noudattaminen on olennaisen tärkeää uudistetun yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) toteuttamisessa. Uudistus tulee voimaan vuonna 2023, minkä jälkeen komissio alkaa arvioida sitä, noudattavatko kansalliset strategiasuunnitelmat näitä sitoumuksia. Viljelijöiden täytyy puolestaan noudattaa ilmasto- ja ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Jäsenmaiden taas on varmistettava, että vähintään 35 prosenttia maaseudun kehittämisen määrärahoista ja vähintään 25 prosenttia suorista tuista kohdennetaan ympäristö- ja ilmastotoimiin.

Enemmän tukea pientiloille ja nuorille viljelijöille

Mepit varmistivat, että vähintään kymmenen prosenttia suorista tuista käytetään pienten ja keskisuurten tilojen tukemiseen ja vähintään kolme prosenttia määrärahoista osoitetaan nuorille viljelijöille. He vaativat myös pysyvää kriisivarausta, jonka vuotuiset määrärahat ovat 450 miljoonaa euroa (vuoden 2021 hintoina). Varauksella voidaan auttaa hintojen tai markkinoiden epävakaudesta kärsiviä viljelijöitä.

Enemmän avoimuutta ja työsuojelusääntöjen parempaa noudattamista

Parlamentin painostuksen seurauksena maatalousalalla valvotaan paremmin EU:n työsuojelusääntöjä, ja rikkomuksista rangaistaan kansallisten työsuojelutarkastajien ja tuen maksajien yhteistyön ansiosta. EU:n tukien lopullisia edunsaajia koskevat tiedot ovat avoimempia EU:n data-analyysivälineen ansiosta. Se tulee olemaan jäsenmaiden saatavilla ja auttaa myös petosriskin tunnistamisessa, sillä se ristiintarkastaa tiedot julkisista tietokannoista.

Strategiasuunnitelma-asetus hyväksyttiin äänin 452 puolesta, 178 vastaan ja 57 tyhjää. Horisontaaliasetus hyväksyttiin äänin 485 puolesta, 142 vastaan ja 61 tyhjää. Yhteistä markkinajärjestelyä koskeva asetus hyväksyttiin äänin 487 puolesta, 130 vastaan ja 71 tyhjää.

Kommentit

Strategiasuunnitelma-asetuksesta vastaava esittelijä Peter Jahr (EPP, Saksa) totesi: ”Hyväksymällä maatalouspolitiikan uudistuksen takaamme suunnitteluvarmuutta jäsenmaille ja ennen kaikkea Euroopan maanviljelijöille. Olemme varmistaneet, että maatalouspolitiikka on nyt kestävämpi, avoimempi ja ennustettavampi. Samalla uusi tulosmalli vähentää viljelijöihin kohdistuvan byrokratian määrää. Tällä äänestyksellä osoitimme, että suojaamme ja tuemme viljelijäperheitä, jotka huolehtivat kansallismaisemistamme.”

Horisontaaliasetuksen esittelijä Ulrike Müller (Renew, Saksa) kommentoi: ”Tänään tehtiin uuden maatalouspolitiikan historiaa: siirryimme kohti kunnianhimoisia ympäristökriteerejä sekä maatalouspolitiikkaa, joka huomioi työolot ja keskittyy tuloksiin. Uudella tulosmallilla varmistetaan, että maatalouspolitiikan keskiössä on tavoitteisiin pääseminen, eikä vain sääntöjen noudattaminen. Varmistimme myös, että tuet ovat avoimempia, ja että EU-varojen käyttöä valvotaan paremmin. Siksi tästä maatalouspolitiikan uudistuksesta tulee menestys.”

”Yhteistä markkinajärjestelyä koskevan asetuksen” esittelijä Eric Andrieu (S&D, Ranska) totesi: ”Yhteisen markkinajärjestelyn ansiosta tämä on ensimmäinen kerta 30 vuoteen, kun maatalouspolitiikan uudistukset lisäävät markkinoiden säätelyä eivätkä pura sitä. Voimme olla ylpeitä, sillä tämä tuo parannuksia viljelijöille, koko sektorille ja kuluttajille. Tämä yhteinen markkinajärjestely on ensiaskel oikeaan suuntaan.”

Seuraavaksi

Nykyisten sääntöjen voimassaoloa on jatkettu vuoden 2020 yli, ja ne korvattiin siirtymäsäännöillä, jotka ovat voimassa vuoden 2022 loppuun. Kun neuvosto on hyväksynyt uudet säännöt, niitä sovelletaan 1. tammikuuta 2023 alkaen.