Saharov-palkinto 2021: EU-parlamentin tunnustus Aleksei Navalnyille 

Lehdistötiedote 
 
 
Daria Navalnaja otti Saharov-palkinnon vastaan isänsä puolesta. © EU 2021 - EP  

Aleksei Navalnyin tytär Daria Navalnaja otti palkintoseremoniassa 15.12. vangitun isänsä puolesta vastaan Euroopan parlamentin Saharov-palkinnon.

Aleksei Navalnyi, joka kärsii vankilatuomiota työsiirtolassa Venäjällä, on ollut maansa tärkein oppositiopoliitikko jo vuosikymmenen ajan. Hänen tunnetaan taistelustaan korruptiota ja Kremlin ihmisoikeusrikkomuksia vastaan.

Tilaisuuden aluksi EU-parlamentin puhemies David Sassoli ylisti Navalnyin rohkeutta. ”Häntä on uhkailtu ja kidutettu, hänet on myrkytetty, pidätetty ja vangittu, mutta häntä ei ole vaiennettu. Aleksei Navalnyi sanoi kerran, että korruptio kukoistaa siellä, missä ihmisoikeuksia ei huomioida. Olen tästä samaa mieltä. Korruption vastainen taistelu on myös taistelua yleisten perusoikeuksien puolesta. Se on taistelua ihmisarvon, hyvän hallinnon ja oikeusvaltion puolesta”, sanoi Sassoli, joka myös vaati Navalnyi pikaista ja ehdotonta vapauttamista.

Daria Navalnaja otti palkinnon vastaan isänsä puolesta. Puheessaan hän kritisoi niitä, jotka mielistelevät diktaattoreja käytännöllisiin syihin vedoten. Navalnajan mukaan Euroopan on muistettava ihanteensa. Kun hän kysyi isältään, mitä hänen pitäisi sanoa EU-parlamentin edessä, Navalnyi vastasi: ”Kenenkään ei pidä ajatella Venäjän olevan sama asia kuin Putinin hallinto. Venäjä on osa Eurooppaa, ja pyrimme tulemaan osaksi sitä. Haluamme myös, että Eurooppa itse pyrkii säilyttämään ihanteensa ja loistavat ideat, joiden pohjalle se on rakennettu. Haluamme ideoiden Euroopan, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja demokratia valitsee.”

Paikalla seremoniassa oli myös Leonid Volkov, Navalnyin poliittinen neuvonantaja ja kansliapäällikkö tämän presidentinvaalikampanjan aikana vuonna 2018, sekä Navalnyin lehdistötiedottaja Kira Yarmysh.

Muut Saharov-finalistit 2021 olivat afgaaninaiset, jotka puolustavat naisten oikeuksia maassaan, ja bolivialainen poliitikko Jeanine Áñez.

Kuka on Aleksei Navalnyi

Aleksei Navalnyille myönnettiin tämän vuoden Saharov-palkinto puhemies Sassolin ja poliittisten ryhmäjohtajien päätöksellä, joka syntyi 20.10.2021. Navalnyista tuli kuuluisa ympäri maailman sen jälkeen, kun hän järjesti mielenosoituksia presidentti Putinia ja tämän hallitusta vastaan, asettui ehdolle vaaleissa ja vaati korruption vastaisia uudistuksia.

Elokuussa 2020 Navalnyi myrkytettiin, ja hän toipui Berliinissä kuukausien ajan. Palattuaan Moskovaan tammikuussa 2021 hänet pidätettiin, ja nyt hän kärsii vankisiirtolassa tuomiota, jota on jäljellä yli kaksi vuotta. Maaliskuussa 2021 Navalnyi ryhtyi pitkään nälkälakkoon protestoidakseen puuttuvaa terveydenhuoltoa vastaan.

Kesäkuussa 2021 venäläinen tuomioistuin julisti Navalnyin perustaman korruptionvastaisen säätiön (FBK) ja sen paikallisosastot ”äärijärjestöiksi”.

Tammikuun 2021 päätöslauselmassaan EU-parlamentti vaati Navalnyin ja niiden, jotka pidätettiin Navalnyin puolesta järjestetyissä mielenosoituksissa, välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Mepit myös vaativat EU:ta vahvistamaan pakotteitaan Venäjää kohtaan: he toistivat pyyntönsä huhtikuussa 2021.

EU-parlamentin Saharov-palkinto

Euroopan parlamentti on vuodesta 1988 myöntänyt vuosittain mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon ihmisille tai ryhmille, jotka puolustavat ihmisoikeuksia ja perusvapauksia. Se on nimetty neuvostoliittolaisen fyysikon ja toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan, ja palkintosumma on 50 000 euroa.

Viime vuonna parlamentti myönsi palkinnon Valko-Venäjän demokraattiselle oppositiolle.

Katso grafiikasta tarkemmin, miten Saharov-palkinnon saaja valitaan.

Kuinka palkinnonsaaja valitaan?  

Lisää sisältöä

Katso puhemies Sassolin, Daria Navalnajan ja Leonid Volkovin lehdistötilaisuus (15.12. klo 13.45 EET)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/press-conference-by-david-sassoli-president-of-european-parliament-and-leonid-volkov-and-daria-naval_20211215-1245-SPECIAL-PRESSER_vd

Some-sisältöä

Leonid Volkov pitää Facebook-liven keskiviikkona 15.12. klo 17.00 EET:

https://www.facebook.com/europeanparliament/