EU-parlamentti: Venäjän tulee heti vetää pois Ukrainaa uhkaavat joukot  

Lehdistötiedote 
Täysistunto 
 
 
  • Parlamentti tuomitsee Venäjän joukkojen keskittämisen Ukrainan lähelle 
  • Venäjän-vastaisiin pakotteisiin tulee kuulua poistaminen SWIFT-järjestelmästä 
  • Venäjä ei päätä Ukrainan tulevaisuudesta 
Venäjän hyökkäyksellä tulee olla korkea taloudellinen ja poliittinen hinta, varoittavat mepit. © AFP/Aleksey Filippov  

Venäjän sotilaallinen uhka Ukrainaa kohtaan kasvaa jatkuvasti, ja mepit sanovat, että Venäjän mahdollisella hyökkäyksellä tulisi olla taloudellisia ja poliittisia seuraamuksia

Torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa (548-69, 54 tyhjää) EU-parlamentti tuomitsee Venäjän armeijan joukkojen keskittämisen Ukrainan rajalle. Mepit vaativat Venäjän hallitusta vetämään joukkonsa pois ja lakata uhkaamasta naapuriaan.


Parlamentin mukaan joukkojen keskittäminen on uhka rauhalle, vakaudelle ja turvallisuudelle Euroopassa, sekä yritys saada poliittisia myönnytyksiä länsimalta Ukrainan kustannuksella.


Päätöslauselmassa todetaan Ukrainan NATO-pyrkimyksiin viitaten, ettei minkään maan sotilaallinen liittoutuminen ole muiden maiden asia. Mepit eivät hyväksy Venäjän yrityksiä pitää tiettyjä maita osana etupiiriään ja ohjata näiden tulevaisuutta.


Venäjän hyökkäyksellä oltava taloudellisia ja poliittisia seuraamuksia


EU:n on oltava valmis varoittamaan Venäjää selvästi siitä, että sotatoimia Ukrainaa vastaan ei hyväksytä, ja niillä olisi taloudellinen ja poliittinen hinta, sanovat mepit. EU-jäsenmaiden tulee olla valmiina langettamaan nopeasti merkittäviä talouspakotteita Venäjän hallitukselle nopeana reaktiona uhkiin, eikä odottaa uusia valtausyrityksiä ennen toimimista.


Parlamentin mukaan uusien pakotteiden tulee kohdistua Venäjän upseeristoon ja kenraaleihin, joka osallistuu hyökkäyksen suunnitteluun, sekä Venäjän presidenttiin, tämän lähipiiriin ja oligarkkeihin. Pakotteiden tulee käsittää EU:ssa olevien varojen ja muun omaisuuden jäädyttämisiä, matkustuskieltoja, Venäjän poistamisen SWIFT-maksujärjestelmästä ja toimia, jotka kohdistuvat maan taloudelle olennaisiin sektoreihin sekä armeijan ja tiedustelupalvelun rahoittamiseen.


Energiariippuvuutta Venäjästä vähennettävä

Mepit vaativat EU:lta uskottavia toimia, joilla vähennetään sen riippuvuutta energiatuonnista Venäjältä. EU:n on myös osoitettava tukensa Ukrainalle energia-asioissa esimerkiksi tuomalla EU:n ja Ukrainan energiaverkkoja tiiviimmin yhteen.


Päätöslauselmassa vaaditaan, ettei Nord Stream 2:n kaasutoimituksia aloiteta, vaikka hanke joskus täyttäisi EU:n kaasudirektiivin vaatimukset.


Tulitaukosopimuksia on noudatettava

Parlamentti pyytää Venäjää ja sen itä-Ukrainassa tukemia separatisteja noudattamaan sovittujen tulitaukojen ehtoja. Lisäksi mepit toivovat Venäjää osallistumaan rakentavasti Donbassin sodan lopettamiseen ns. Normandia-formaatissa, joka kokoaa yhteen Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan edustajia. Venäjää pyydetään myös noudattamaan kansainvälistä lakia ja sopimuksia, mm. Minskin sopimusta ja YK:n merioikeusyleissopimusta.


Päätöslauselmassa parlamentti myös ilmaisee tukensa Ukrainan itsenäisyydelle ja itsemääräämisoikeudelle sen kansainvälisesti tunnistettujen rajojen puitteissa.