Syöväntorjunta: mepit toivovat EU:lta tehokkaampaa strategiaa 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Lisätoimia tarvitaan ympäristön, elintapojen ja työn aiheuttamien riskien hillintään 
  • Parannetaan rajatylittävän terveydenhuollon saatavuutta ja kliinisiin tutkimuksiin pääsyä syöpäpotilaille 
  • Tehokkaampia ratkaisuja syöpälääkkeiden saatavuusongelmiin 
Mepit pyytävät EU:lta vahvempia toimia syöväntorjuntaan © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP  

Parlamentti hyväksyi lopulliset suosituksensa kattavasta ja koordinoidusta syöväntorjuntastrategiasta.

Syöväntorjuntaa käsittelevän erityisvaliokunnan (BECA) mietintö hyväksyttiin keskiviikkona äänin 652 puolesta, 15 vastaan ja 27 tyhjää.

Etusijalle syöpien ennaltaehkäisy


Yli 40 prosenttia kaikista syövistä voitaisiin ehkäistä koordinoiduilla toimilla, joilla puututaan elintapoihin, ympäristöön tai työhön liittyviin, sosioekonomisiin tai kaupallisiin riskitekijöihin. Mepit vaativat siksi tehokkaita kansallisia ja EU-tason ennaltaehkäisytoimia, jotka perustuvat riippumattomaan tieteelliseen tutkimukseen.

Parlamentti toivoo muun muassa rahoitusta ohjelmille, jotka edistävät tupakoinnin lopettamista. Se haluaa myös, että EU puuttuu alkoholin liikakäytön haittoihin uudistetun alkoholistrategian kautta. Parlamentti vaatii lisäksi elintarvikkeille pakollisia, yhdenmukaisia ravintoarvomerkintöjä ja alkoholituotteisiin muistutuksia liikakäytön haitoista. Mepit haluavat myös asettaa työperäisen altistumisen raja-arvot ainakin 25 uudelle aineelle.


Tasavertainen pääsy syöpähoitoon yli rajojen


Mepit pitävät valitettavana sitä, että potilailla on yhä haasteita terveydenhuoltoon pääsyssä ja kliinisiin tutkimuksiin osallistumisessa muissa EU-maissa. He kehottavat siksi uudistamaan nykyistä lainsäädäntökehystä liikkuvuuden sekä pitkälle erikoistuneiden laitteiden ja hoidon saatavuuden parantamiseksi. Tarvitaan yhtenäiset lupa- ja korvaussäännöt, jotka koskevat rajatylittävän terveydenhuollon saatavuutta, mukaan lukien oikeus toiseen lausuntoon. Monikansallista yhteistyötä ja rajatylittävien kliinisten tutkimusten tekemistä olisi myös tehostettava, mepit totesivat.


EU:lle yhteinen lähestymistapa, kun lääkkeistä on pulaa


Parlamentti kannattaa yhteishankintamenettelyjen laajentamista erityisesti harvinaisten, uusien ja lapsuusiän syöpien lääkkeiden ja hoitojensalta. Siten voidaan torjua lääkepulaa sekä parantaa syöpähoitojen kohtuuhintaisuutta ja saatavuutta EU:n tasolla. Mepit haluavat myös monipuolistaa syöpälääkkeiden toimitusketjua, valvoa entistä tiiviimmin lääkkeiden saatavuutta ja luoda kriittisten syöpälääkkeiden strategisen varmuusvaraston.

Mietinnön muita keskeisiä suosituksia ovat:

– taataan ”oikeus tulla unohdetuksi” (jolloin vakuutuksenantajat ja pankit eivät saisi ottaa huomioon syöpään sairastuneiden ihmisten terveystaustaa) kaikille eurooppalaisille potilaille kymmenen vuoden kuluttua hoidon päättymisestä (ja enintään viiden vuoden kuluttua hoidon päättymisestä, jos diagnoosi tehtiin ennen 18 vuoden ikää).

– lisätään EU:n tukemaan uuteen syöpäseulontajärjestelmään muita syöpiä (rintasyövän, kohdunkaulan syövän ja suolistosyövän lisäksi)

– varmistetaan, että lääkejärjestelmä on avoimempi erityisesti hinnoittelukomponenttien, korvausperusteiden ja lääkkeiden todellisten nettohintojen osalta eri EU-maissa.


Asiasta keskusteltiin täysistunnossa tiistaina: katso keskustelun kohokohdat ja keskustelu kokonaisuudessaan.


Kommentti


Erityisvaliokunnan esittelijä Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe, Ranska) totesi: ”EU:n edellisestä syövänvastaisesta strategiasta on kaksitoista vuotta. Tänään esittelemme uuden strategian, jonka kunnianhimo, tavoitteet ja resurssit ovat historiallisia. Voimme vihdoin puuttua tehokkaasti ja yhdessä terveyden epätasa-arvoon, joka edelleen vallitsee EU:ssa, ja vastata samalla miljoonien syövästä kärsivien eurooppalaisten tarpeisiin. Tänään Euroopan terveysunioni siirtyy askeleen eteenpäin.”


Taustatietoa


Euroopan parlamentin syöväntorjuntaa käsittelevä erityisvaliokunta perustettiin kesäkuussa 2020. Sen toimikausi päättyi 23. joulukuuta 2021. Valiokunta järjesti uudenlaisen kuulemismenettelyn, johon liittyi julkisia kuulemistilaisuuksia. Parlamentin jäsenet keskustelivat myös kansallisten parlamenttien ja kansainvälisten järjestöjen ja asiantuntijoiden kanssa. Mietintö sisältää myös tärkeimmät tiedot erityisvaliokunnan pitämistä julkisista kuulemisista, jotka koskivat koronapandemian vaikutuksia syövänhoitoon.