Oksana Zabužko: Ukraina taistelee vapauttaakseen Euroopan totalitarismin varjosta 

Lehdistötiedote 
 
 
Ukrainalainen kirjailija Oksana Zabužko puhui kansainvälisenä naistenpäivänä EU-parlamentille © EU  

Ukrainalainen kirjailija Oksana Zabužko puhui kansainvälisenä naistenpäivänä Euroopan parlamentille Ukrainan kansan kärsimyksistä Venäjän hyökättyä maahan.

Ennen Oksana Zabužkon puhetta Euroopan parlamentille Strasbourgissa keskiviikkona parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: ”Tänään emme oikeastaan voi puhua juhlapäivästä. Ukrainassa näemme, miten naiset vastustavat hyökkääjää ja puolustautuvat myös aseellisesti. Meillä on kunnia toivottaa tänään tervetulleeksi ukrainalainen nainen ja kirjailija, jonka teokset ja vahva ääni osoittavat, miten vahvoja Ukrainan naiset ovat sorron uhan alla. Nämä rohkeat naiset inspiroivat meitä kaikkia, sillä he puolustavat samoja eurooppalaisia arvoja, jotka ovat myös meidän arvomme.”

Oksana Zabužko kertoi, että hän lähti Ukrainasta kaksi viikkoa sitten mukanaan vain käsimatkatavarat. Hän on tottunut antamaan naisille äänen ja puolustamaan heidän oikeuksiaan kirjallisuudessa, mutta nyt ensimmäistä kertaa hän joutuu puolustamaan naisten oikeutta elämään itseensä, sanoi Zabužko. Hän totesi ihailevansa miesten rinnalla taistelevia naisia, naisia jotka vastaavat tavarantoimituksista saarrettujen kaupunkien välillä ja naisia, jotka synnyttävät pommisuojissa etälääkärin tuella. Ongelma on se, että Putinin pommeja ei pysäytetä vahvalla hengellä, hän lisäsi.

Zabužko varoitti puheessaan Putinin aikeista. ”Monia ihmishenkiä olisi voitu pelastaa, jos EU ja Yhdysvallat olisivat heränneet kahdeksan vuotta sitten, kun Putin valtasi Krimin. Uusi Hitler oli valmiina jatkamaan siitä, mihin edellinen jäi. Puhun teille tänään kirjailijana, joka tietää jotain kielestä: tämä on jo sota, ei vain paikallinen konflikti. Uskokaa Putinia, kun hän kertoo aikeistaan. Älkää pelätkö suojata taivasta Ukrainassa taistelevien yllä, jotta Eurooppa voidaan vapauttaa uuden totalitarismin varjosta.”

Puheen jälkeen poliittisten ryhmien edustajat ylistivät ukrainalaisten rohkeutta näiden puolustaessa maataan ja EU:n kanssa jakamiaan arvoja. Mepit painottivat myös, että naiset ja tytöt ovat haavoittuvimmassa asemassa nyt, kuten niin usein vastaavissa tilanteissa. He ylistivät Venäjän ja Ukrainan naisia, jotka osoittavat kaduilla rohkeasti mieltään sotaa vastaan.

Katso puhe ja meppien reaktiot uudelleen täältä.


Taustaa


Oksana Zabužko syntyi Ukrainan Lutskissa vuonna 1960. Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi romaanillaan Польові дослідження з українського сексу (engl. ”Fieldwork in Ukrainian Sex”, ei suomennettu), joka julkaistiin vuonna 1996 ja käännettiin sen jälkeen kuudelletoista kielelle. Zabužko on julkaissut myös kahdeksantoista muuta kirjaa, mm. palkitun romaanin Музей покинутих секретів (engl. ”The Museum of Abandoned Secrets”, 2009). Hän on myös demokratian puolesta toimiva mielipidejohtaja Ukrainassa.