Mepit hyväksyivät tuontitullien poistamisen kaikilta ukrainalaisilta tuotteilta 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Muutos kattaa esimerkiksi teollisuus- ja maataloustuotteet sekä teräksen 
  • Tilapäinen kaupan vapautus vuoden ajaksi 
  • EU on Ukrainan tärkein kauppakumppani 
Tullien poistamisella parlamentti haluaa lieventää Venäjän aloittaman sodan vaikutuksia Ukrainan talouteen. © AFP/PHILIPPE DESMAZES  

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina EU:n tuontitullien ja -kiintiöiden poistamisen ukrainalaisilta tuotteilta vuoden ajaksi.

Tullien väliaikaisella poistamisella pyritään tukemaan Ukrainan taloutta nyt, kun Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan vaikeuttaa maan kaupankäyntiä. Parlamentti käsitteli lakimuutoksen nopeutetusti, ja se hyväksyttiin äänin 515-32 (11 tyhjää).

Päätöksen myötä tuontitullit, mm. teollisuustuotteiden ja elintarvikkeiden tariffikiintiöt sekä teräksen ns. anti-dumping-tullit poistetaan ja tulohintajärjestelmät keskeytetään.

Kommentti


”Ukrainan taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan on kyse koko Euroopan, ei vain Ukrainan, vapaudesta ja turvallisuudesta. Siksi meidän on tuettava Ukrainaa kaikin mahdollisin keinoin – aseiden ja pakotteiden lisäksi myös kauppatoimilla. Riittävä tuki Ukrainalle tarkoittaa myös maan talouden tukemista. Tänään osoitamme horjumattoman tukemme Ukrainalle ennennäkemättömillä kaupan vapautustoimilla. Slava Ukraini!”, sanoi Ukraina-asioissa parlamentin esittelijänä toimiva Sandra Kalniete (EPP, Latvia).

Taustaa


EU ja Ukraina solmivat vuonna 2016 assosiaatiosopimuksen, joka loi niiden välille laaja-alaisen vapaakauppa-alueen. Sen seurauksena ukrainalaiset tuotteet saavat tullietuuksia, kun niitä viedään eurooppalaisille markkinoille.

EU on Ukrainan tärkein kauppakumppani, ja Ukrainan kaupankäynti EU:n kanssa oli vuonna 2021 40 prosenttia Ukrainan kaikesta tavarakaupasta. Ukrainan osuus EU:n kokonaiskaupankäynnistä on 1,2 %.

Seuraavaksi

Muutos astuu voimaan seuraavana päivänä sen julkaisemisesta EU:n virallisessa lehdessä.