Ilmastopaketti: ympäristövaliokunta jatkaa työtä EU:n päästökaupan uudistamiseksi 

Lehdistötiedote 
 
 

Keskiviikkona EU-parlamentti ei hyväksynyt mietintöä EU:n päästökauppajärjestelmän uudistamisesta. Se odottaa nyt jatkokäsittelyä valiokunnassa.

Kaksi Fit for 55 -lakiehdotusta ohjattiin takaisin ympäristövaliokunnan käsittelyyn ja kolmannen äänestystä lykättiin keskiviikkona parlamentin torjuttua äänin 340-265 (34 tyhjää) Peter Liesen (EPP, Saksa) mietinnön EU:n päästökauppajärjestelmän uudistamisesta (ks. parlamentin työjärjestyksen kohta 59 (4)).

Samalla hiilitullimekanismi (CBAM) palautettiin ympäristövaliokunnan valmisteluun (kohdan 198 mukaisesti). Sosiaalisen ilmastorahaston tarkennuksista äänestettiin täysistunnossa, mutta lopullista äänestystä lykättiin siihen asti, kunnes päästökaupan tulevaisuudesta päästään yhteisymmärrykseen (kohta 200 (4)).

Parlamentin työjärjestyksen mukaan lakiesitys voidaan ohjata takaisin valiokunnan valmisteluun, jos poliittinen ryhmä tai alhaisen vähimmäismäärän täyttävä määrä meppejä pyytää sitä.

Seuraavaksi

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta käsittelee asiaa tulevassa kokouksessaan. Toistaiseksi parlamentin ensimmäinen käsittely on edelleen kesken. Kun valiokunnassa on löydetty uusi kompromissi, parlamentin täysistunto käsittelee lakiehdotusta uudelleen.