Mepit vaativat lisää merkittävää sotilasapua Ukrainalle
- Valekansanäänestykset uhkatilanteessa ovat mitättömiä
- Venäjän ydinaseuhkailu ei vähennä EU:n Ukrainalle antamaa apua
- Ukrainaan kohdistuneita rikoksia varten perustettava erikoistuomioistuin
- Nord Stream -tapaus osoittaa, että Euroopan kriittistä infrastruktuuria on suojeltava paremmin
Mepit pyytävät kaikkia maita ja kansainvälisiä organisaatioita tuomitsemaan selkeästi valekansanäänestykset Ukrainassa ja venäjän yritykset vallata lisäalueita.
Torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa mepit toteavat, että Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan valtaamiseen tarkoitetut valekansanäänestykset ovat mitättömiä. Lisäksi mepit vaativat EU-maita sopimaan merkittävistä lisäpakotteista.
Lisää sotilasapua Ukrainalle
Mepit kiittävät ukrainalaisten rohkeutta maansa ja eurooppalaisten arvojen puolustamisessa. He toivovat, että EU:n jäsenmaat ja muut Ukrainaa tukevat maat lisäävät merkittävästi sotilasavun määrää, erityisesti sektoreilla, jotka Ukrainan hallitus on maininnut. Vielä epäröivien jäsenmaiden tulee myöntää oma osansa sotilasavusta sodan lyhentämiseksi.
Parlamentin mukaan Venäjän äskettäinen uhkailu ydinaseiden käytöllä on vastuutonta ja vaarallista. He vaativat jäsenmaita ja kansainvälisiä kumppaneita valmistelemaan nopean ja päättäväisen vastauksen, jos Venäjä iskee Ukrainaan ydinaseella. Venäjän yritykset esittää, että hyökkäykset vallattuja alueita vastaan olisivat hyökkäys Venäjää vastaan ja siis syy ydinaseen käytölle, ovat laittomia ja perusteettomia, eivätkä estä EU:ta antamasta Ukrainalle lisäapua sen itsepuolustusta varten.
Mepit myös tuomitsevat Venäjän liikekannallepanon ja yritykset pakottaa Ukrainan miehitettyjen alueiden kansalaisia palvelemaan sen armeijassa tai tukijoukoissa; ne ovat neljännen Geneven sopimuksen vastaisia. Jotta Etelä-Kaukasuksen ja Keski-Aasian vakaus säilyy, mepit vaativat myös tukea maille, joihin suuri määrä Venäjän kansalaisia on siirtynyt, mm. Georgialle, Kazakstanille, Uzbekistanille, Armenialle ja Kirgisialle.
Euroopan kriittistä infrastruktuuria suojeltava paremmin
Nord Stream -kaasuputken räjähdyksiin viitaten mepit toteavat, että monet epäilevät niiden olevan valtiollisen toimijan koordinoituja ja tahallisia tekoja. Putkien sabotointi osoittaa, miten vaarallista on tukeutua Venäjältä saatavaan fossiilienergiaan, ja missä määrin energiasta on tehty ase ennennäkemättömällä tavalla. Päätöslauselmassa pyydetään, että EU:n jäsenmaat ottavat kriittisten infrastruktuurin suojelun vakavasti, suojaavat sitä ulkoisilta hyökkäyksiltä ja tukevat Itä-Euroopassa ja Länsi-Balkanilla olevien kumppanien puolustusvalmiuksia.
Lopuksi mepit toivovat, että Ukrainaan kohdistunutta hyökkäysrikosta varten perustetaan kansainvälinen tuomioistuin, joka voisi nostaa syytteet Putinia sekä kaikkia siviilihallinnon ja armeijan jäseniä ja välikäsiä, jotka ovat vastuussa Ukrainan sodan suunnittelusta, aloittamisesta ja jatkamisesta, vastaan.
Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 504-26 (36 tyhjää).
Yhteystiedot:
-
Snježana KOBEŠĆAK SMODIŠ
Press Officer -
Viktor ALMQVIST
Press Officer -
Janne OJAMO
Lehdistötiedottaja, Bryssel -
Niina SALORANTA
Lehdistötiedottaja, Helsinki