Euroopan parlamentti 70 vuotta: “Kansalaisten ja demokraattisten arvojen ääni” 

Lehdistötiedote 
 
 
Euroopan parlamentti juhlisti 70-vuotispäiväänsä Strasbourgissa. © EU 2022  

Strasbourgissa pidetyssä seremoniassa mepit juhlistivat parlamentin edeltäjän, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön yleiskokouksen, perustamista vuonna 1952.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola totesi tilaisuuden aluksi, että parlamentti on ollut menestystarina Euroopan hiili- ja teräsyhteisön yleiskokouksen aloitettua toimintansa vuonna 1952. “Euroopan parlamentti on nyt maailman ainoa suoraan valittu, monikielinen, monipuolueinen ja monikansallinen parlamentti. Sen 705 vaaleilla suoraan vaaleilla valittua edustajaa edustavat Euroopan yleistä mielipidettä. Tällä hetkellä Euroopan parlamentti edustaa vielä aiempaakin paremmin kansalaisten ääntä ja eurooppalaisia demokraattisia arvoja.”


Metsolan jälkeen puhuivat parlamentin kolmen isäntämaan pääministerit.

Belgian pääministeri Alexander de Croo sanoi: ”Nykypäivänä Euroopan poliittista projektia ajavat eteenpäin erityisesti kansalaisten visiot.” Hän jatkoi, että kansalaiset vaativat EU:ta vastaamaan muun muassa siirtolaisuuden haasteisiin, koronavirukseen ja energiakriisiin. ”EU-parlamentti on tänä päivänä yksi maailman vaikutusvaltaisimpia lainsäätäjiä. Se edustaa parhaita puoliamme ja katarsista pitkälle väkivallan historialle Euroopan maissa.”

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel sanoi: ”Seitsemän vuotta toisen maailmansodan jälkeen päätettiin luoda yhdessä jotain uutta. Aiemmin joiltakin oli kielletty oikeus elämään, koska he olivat erilaisia; tänään elämme mantereella, jossa kansalaiset ovat vapaita. Minä itse en olisi ollut vapaa toisen maailmansodan aikaan, koska olen liberaali, minulla on juutalaisia sukujuuria, ja olen naimisissa miehen kanssa. Tänään olen kuitenkin valtionpäämies. Juuri tätä on Eurooppa-projekti: olemme erilaisia, mutta moninaisuutemme on voimavara.”

Ranskan pääministeri Élisabeth Borne korosti maansa roolia EU:n rakentamisessa, ja Strasbourgin symbolista merkitystä yhtenä instituutioiden toimipaikoista. Borne tähdensi Ranskan sitoumusta yhteiseen eurooppalaiseen tulevaisuuteen ja sanoi: ”Strasbourg edustaa Euroopan ideaa - Eurooppaa, jolla on menneisyys, mutta myös yhteinen tulevaisuus. Emme saa unohtaa, mitä Eurooppa on, mistä se on tullut, ja mihin se on menossa.”


Meppien puheenvuorot


Seuraavaksi parlamentin seitsemän poliittisen ryhmän johtajat painottivat, että Euroopalla on tulevaisuus vain demokratiana, ja Euroopan parlamentin tulee saada täydet lainsäädäntöoikeudet ajaakseen kansalaisten etua. Näin Euroopan kansalaisuus voi täydentää kunkin jäsenmaan kansalaisuutta. Ryhmänjohtajien mukaan parlamentti on alusta suhtautunut avoimesti kaikkiin jäsenmaihin, eikä se ole kenenkään vihollinen. Sen tulee jatkaa samassa hengessä ja mukautua samalla nykyaikaan. Puhujat nostivat esiin myös haasteet, joita Euroopalla on edessään, ja toivoivat vuoden 1952 hengen uudelleenlöytämistä. Osa heistä myös kritisoi nykytilannetta ja EU:ta; puhemies Metsola totesi keskustelun lopuksi, että juuri tämä todistaa moninaisuuden ja demokratian olevan edelleen läsnä parlamentissa.

Seremonian päätteeksi kuultiin musiikkiesitys, Beethovenin ”Oodi ilolle”.


Taustaa


10. syyskuuta 2022 on Euroopan hiili- ja teräsyhteisön yleiskokouksen ensimmäisen istunnon 70-vuotispäivä. Ensimmäiseen istuntoon kokoontui vuonna 1952 78 edustajaa jäsenvaltioiden kansallisista parlamenteista. Vuonna 1958 Euroopan talousyhteisön ja Euroopan atomienergiayhteisön perustamisen jälkeen yleiskokous laajennettiin kattamaan kaikki kolme yhteisöä. Näin syntyi Euroopan parlamentaarinen edustajakokous, joka muutti nimensä Euroopan parlamentiksi vuonna 1962.