Puhemies Metsola käynnisti Ukrainan tueksi ”Toivon generaattorit” -kampanjan 

Lehdistötiedote 
 
 
Parlamentin ”Toivon generaattorit” -kampanja kannustaa eurooppalaisia kaupunkeja lahjoittamaan generaattoreita Ukrainaan. © EU  

Parlamentin puhemies Metsola käynnisti tänään Eurocities-verkoston puheenjohtajan Dario Nardellan kanssa ”Toivon generaattorit” -kampanjan, jotta Ukraina saa sähkögeneraattoreita.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola käynnisti keskiviikkona ”Toivon generaattorit” -aloitteen Firenzen pormestarin ja Eurocities-verkoston puheenjohtajan Dario Nardellan kanssa. Eurocities on Euroopan yli 200 suurimman kaupungin muodostama verkosto. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak osallistui julkistamistilaisuuteen ja piti aloitetta myönteisenä. Kampanjassa kaupunkeja kehotetaan lahjoittamaan Ukrainalle sähkögeneraattoreita ja muuntajia, jotta ukrainalaiset selviytyisivät edessä olevasta ankarasta talvesta.

Generaattorit auttavat pitämään maan keskeiset laitokset toiminnassa. Niistä saavat energiaa muun muassa sairaalat, koulut, vesihuoltolaitokset, avustuskeskukset, väestönsuojat ja puhelinmastot.

Miljoonat ukrainalaiset ovat ilman sähköä, koska yli puolet Ukrainan sähköverkosta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Tämä johtuu Venäjän Ukrainassa käymästä sodasta ja sen jatkuvista hyökkäyksistä kriittisiä siviili-infrastruktuureja vastaan. Venäjän hyökkäykset ovat kansainvälisen ja humanitaarisen oikeuden vastaisia.

Puhemies Metsola totesi kampanjan julkistamista koskevassa lehdistötilaisuudessa seuraavaa:

”Euroopan parlamentti ja EU ovat osoittaneet huomattavaa solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan humanitaarisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti. Ukrainalaiset tarvitsevat käytännön tukea selvitäkseen talven yli.

Kehotan kaikkia Euroopan kaupunkeja ja alueita liittymään Toivon generaattorit -kampanjaan. Yhdessä voimme saada aikaan todellisen muutoksen.”

Eurocities-verkoston puheenjohtaja ja Firenzen pormestari Dario Nardella sanoi:

”Eurocities on tukenut Ukrainaa sodan alusta alkaen. Me allekirjoitimme 19. elokuuta Kiovassa yhteisymmärryspöytäkirjan Ukrainan kestävän jälleenrakentamisen tukemisesta. Nyt me koordinoimme toimintaamme yli 200 suurkaupungin ja kumppanijärjestöjemme kanssa ja teemme puhemies Metsolan kanssa kaikkemme, jotta voimme tarjota apua suoraan Ukrainan kansalle.

Esittelemme aloitteen yksityiskohtaisesti yli 80 kaupungille, jotka osallistuvat ensi viikolla Wienissä järjestettävään vuotuiseen Eurocities-yhteistyöfoorumiin. Kollegani ja minä tiedämme pormestareina, mikä merkitys on paikallispalveluilla. Kehotamme kaupunkeja tekemään yhteistyötä ja auttamaan Ukrainaa lahjoittamalla generaattoreita ja muuntajia. Näin voimme auttaa varmistamaan, että Ukrainan kaupungit pystyvät selviytymään päivittäisessä elämässään parhaalla mahdollisella tavalla. Meidän on toimittava välittömästi. Kohta on talvi, sähköä ja kaasua ei ole, aikaa ei ole hukattavaksi.”

Ukrainan presidentin Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak totesi:

”Olemme ylpeitä siitä, että eurooppalaiset ja heidän instituutionsa, kuten Euroopan parlamentti ja Eurocities, seisovat tänään Ukrainan rinnalla ja vastaavat terroristitaktiikkaan, jota Venäjä kohdistaa siviiliväestöön Ukrainassa.”