Ukrainan sota: mepit vaativat uutta erityistuomioistuinta nostamaan syytteitä Venäjän rikoksista 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Tarvitaan kansainvälinen erityistuomioistuin tutkimaan hyökkäysrikosta Ukrainaa vastaan 
  • Uusi tuomioistuin täyttäisi tyhjiön kansainvälisessä rikosoikeudessa 
  • Kansainväliset oikeustoimet olisivat selvä viesti Venäjälle ja muulle maailmalle 
Parlamentin mukaan Venäjän johto on tuotava vastuuseen rikoksista Ukrainassa. © AFP/Yasuyoshi CHIBA  

Torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa mepit vaativat, että Venäjän poliittinen ja sotilaallinen johto saadaan vastuuseen Ukrainassa tehdyistä hyökkäysrikoksista.

Päätöslauselmassa mepit sanovat, että Venäjän joukkojen hirmuteot Butšassa, Irpinissä ja monissa muissa Ukrainan kaupungeissa paljastavat sodan raakuuden ja korostavat koordinoitujen kansainvälisten toimien tärkeyttä, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Parlamentti haluaa, että EU ajaa (yhteistyössä Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön kanssa) kansainvälisen erityistuomioistuimen perustamista. Se voisi nostaa syytteitä Venäjän ja sen liittolaisten poliittista ja sotilaallista johtoa vastaan.

Tekstin mukaan uusi tuomioistuin täyttäisi tyhjiön kansainvälisessä rikosoikeudessa ja täydentäisi kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) käynnissä olevia tutkimuksia. Tällä hetkellä se ei voi tutkia hyökkäysrikosta Ukrainaa vastaan.


Venäjän ja Valko-Venäjän poliittista ja sotilaallista johto saatava vastuuseen


Mepit painottavat, että uudella tuomioistuimella tulee olla toimivaltaa tutkia Putinin ja Venäjän hallinnon lisäksi myös Valko-Venäjää, sen johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa ja tämän alaisia. Erityistuomioistuimen tarkempi kokoonpano ja toimintaperiaate täytyisi vielä määritellä erikseen, sanovat mepit.

Parlamentin mukaan EU:n tulee heti aloittaa erityistuomioistuimen työn käytännön valmistelu yhteistyössä Ukrainan kanssa. Ukrainaa ja kansainvälisiä toimijoita on tuettava todisteiden keräämisessä tulevaa käyttöä varten.

Mepit uskovat, että erityistuomioistuimen perustaminen olisi selvä signaali venäläiselle yhteiskunnalle ja kansainväliselle yhteisölle, että presidentti Putin ja Venäjän muu johto voidaan tuomita hyökkäysrikoksesta Ukrainaa vastaan. Heidän mukaansa ei ole enää mahdollista, että Putinin hallitseman Venäjän suhteet länteen palautuisivat ns. normaaleiksi.

Teksti hyväksyttiin äänin 472 puolesta, 19 vastaan ja 33 tyhjää.