Ilmastonmuutos: EU-parlamentti hyväksyi 40 %:n päästövähennystavoitteen 

Lehdistötiedote 
 
 
  • Kaikkien EU-maiden on vähennettävä päästöjä vuoteen 2030 mennessä  
  • Maakohtaiset vähennystavoitteet perustuvat asukasta kohden laskettuun BKT:hen ja kustannustehokkuuteen 
  • Päästökiintiöiden kaupankäynti-, lainaus- ja säästömahdollisuuksia rajoitetaan 
  • Lisätään avoimuutta julkistamalla tietoja kansallisista toimista 
EU-maiden tulee edelleen vähentää liikenteen, rakennusten ja maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä. © AdobeStock - monticello  

Uudella asetuksella leikataan liikenteen, rakennusten ja maatalouden päästöjen sallittuja enimmäismääriä EU-maissa vuoteen 2030 mennessä.

Parlamentti hyväksyi tänään äänin 486 puolesta, 132 vastaan ja 10 tyhjää niin sanotun taakanjakoasetuksen uudistuksen. Asetuksessa vahvistetaan kullekin EU:n jäsenvaltiolle kasvihuonekaasupäästöjen sitovat vuotuiset vähennykset tieliikenteessä, rakennusten lämmityksessä, maataloudessa, pienissä teollisuuslaitoksissa ja jätehuollossa. Taakanjakoasetuksen piiriin kuuluu tällä hetkellä noin 60 prosenttia kaikista EU:n päästöistä.

Tarkistetussa laissa nostetaan EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitetta 30 prosentista 40 prosenttiin verrattuna vuoden 2005 tasoon. Ensimmäistä kertaa kaikilla EU-mailla on nyt kansallinen tavoite päästöleikkauksille, joka vaihtelee 10–50 prosentin välillä. Vuoteen 2030 ulottuvat jäsenvaltiokohtaiset tavoitteet perustuvat henkeä kohden laskettuun BKT:hen ja kustannustehokkuuteen. Suomen tavoite on vähentää päästöjä 50 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuosien 2016–2018 tasoon. Jäsenvaltioiden on myös varmistettava joka vuosi, etteivät ne ylitä vuotuista kasvihuonekaasupäästökiintiötään.


Joustavuus ja avoimuus


Lain tavoitteena on löytää tasapaino joustavuuden ja porsaanreikien tukkimisen välille. Edellistä tarvitaan, jotta EU-maat voivat leikata päästöjään ja pyrkiä samalla oikeudenmukaiseen siirtymään, ja toisaalta porsaanreikien tukkimisella varmistetaan, että koko EU saavuttaa päästöleikkaustavoitteensa. Siksi EU:ssa on päästöjen osalta rajoitettu, kuinka paljon jäsenmaat voivat säästää edellisiltä vuosilta, lainata tulevilta vuosilta ja tehdä kauppaa päästöoikeuksista muiden jäsenmaiden kanssa.

Jotta jäsenvaltiot voidaan saattaa vastuuseen toiminnastaan, komissio julkaisee parlamentin pyynnöstä tietoja kansallisista toimista helposti saatavilla olevassa muodossa.


Kommentti


Äänestyksen jälkeen esittelijä Jessica Polfjärd (EPP, Ruotsi) totesi: ”Otamme tämän lain myötä merkittävän askeleen eteenpäin EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Kansallisia päästövähennyksiä koskevilla uusilla säännöillä varmistetaan, että kaikki jäsenvaltiot osallistuvat ja nykyiset porsaanreiät tukitaan. Näin voimme lähettää selkeän viestin siitä, että EU haluaa tosissaan olla kilpailukykyisen ja tehokkaan ilmasto-ohjelman maailmanlaajuinen puolestapuhuja.”


Seuraavaksi


Teksti on vielä hyväksyttävä virallisesti neuvostossa. Sen jälkeen se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä. Uusi asetus tulee voimaan 20 päivää myöhemmin.


Taustatietoa


Taakanjakoasetus on osa "Fit for 55 in 2030" -ilmastopakettia, jonka avulla EU aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä Euroopan ilmastolain mukaisesti.