Kestävämpiä tuotteita ja kielto viherpesulle: Parlamentti päätti kantansa uusiin sääntöihin 

Lehdistötiedote 
 
 
  •  Yleiset, perusteettomat ympäristöväitteet pitäisi kieltää 
  • Tuotteen käyttöikää ei saisi rajoittaa tarkoituksella 
  • Tuotteen pitäisi sopia yhteen myös eri valmistajan vara- ja lisäosien kanssa 
Mepi haluavat parantaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjunnassa. ©AdobeStock_ Olivier Le Moal  

Mepit äänestivät torstaina lakiluonnoksesta, jolla parannetaan tuotemerkintöjä ja tuotteiden kestävyyttä sekä kielletään harhaanjohtavat väitteet.

Parlamentti hyväksyi äänin 544 puolesta, 18 vastaan ja 17 tyhjää kantansa komission ehdottamiin sääntöihin, joiden on tarkoitus parantaa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Päätavoitteena on auttaa kuluttajia tekemään ympäristöystävällisiä valintoja ja kannustaa yrityksiä tarjoamaan heille kestävämpiä ja pitkäikäisempiä tuotteita.


Harhaanjohtavien mainosten ja yleisten ympäristöväitteiden kieltäminen


Parlamentti kieltäisi yleisten ympäristöväitteiden käytön, jos niistä ei ole yksityiskohtaisia todisteita. Tällaisia ovat esimerkiksi ”ympäristöystävällinen”, ”luonnollinen”, ”biohajoava”, ”ilmastoneutraali" tai ”eko-”. Tavoitteena on kieltää myös harhaanjohtavat käytänteet, kuten pelkästään hiilidioksidipäästöjen kompensointijärjestelmiin perustuvat ympäristöväitteet, koko tuotteeseen liittyvät väitteet, jotka todellisuudessa pitävät paikkansa vain sen yhden osan kohdalla, sekä tuotteen kestoon tai tehoon liittyvät paikkansapitämättömät väitteet.

Mepit haluavat myös yksinkertaistaa tuotetietoja ja varmistaa, että jatkossa kestävyysmerkinnät perustuvat virallisiin sertifiointijärjestelmiin tai ovat viranomaisten laatimia.


Kielto ennenaikaiselle vanhenemiselle


Tuotteiden keston pidentämiseksi parlamentti haluaa kieltää tuotesuunnittelun, jonka tarkoituksena on lyhentää tuotteen käyttöikää tai johtaa ennenaikaiseen toimintahäiriöön. Tuottajat eivät myöskään saisi rajoittaa tuotteen toimivuutta, kun sitä käytetään muiden yritysten valmistamien tarvikkeiden, vara- tai lisäosien (esimerkiksi latureiden tai mustepatruunoiden) kanssa.

Ostajille olisi ilmoitettava mahdollisista korjaamiseen liittyvistä rajoituksista ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta he voisivat valita kestävämpiä ja korjattavissa olevia tavaroita. Lisäksi mepit ehdottavat uutta takuumerkkiä, jossa ilmoitetaan lakisääteisen takuuajan lisäksi valmistajien mahdollisesti tarjoamat pidennetyt takuuajat. Tämä auttaisi erottelemaan laatutuotteet ja motivoisi yrityksiä keskittymään kestävyyteen.


Kommentti


Esittelijä Biljana Borzan (S&D, Kroatia) totesi äänestyksen jälkeen: ”Teollisuus ei jatkossa enää hyödy sellaisten kulutustavaroiden valmistamisesta, jotka rikkoutuvat heti takuuajan päätyttyä. Kuluttajille on annettava selkeät tiedot korjausvaihtoehdoista ja -kustannuksista. Kansalaiset tulevat näkemään tuotemerkinnöistä, mitkä tuotteet kestävät taatusti pidempään. Tästä hyötyvät ne tuottajat, joiden tuotteet ovat kestävämpiä. Virheellisten ympäristöväitteiden viljely loppuu, sillä vain sertifioidut ja perustellut ympäristöväitteet ovat sallittuja.”


Seuraavaksi


EU:n neuvosto hyväksyi 3. toukokuuta oman neuvottelukantansa. Tämä tarkoittaa, että parlamentin ja jäsenvaltioiden väliset neuvottelut direktiivin lopullisesta sisällöstä ja sanamuodosta voivat alkaa pian.


Taustaa


Ehdotettu direktiivi on osa ensimmäistä kiertotalouspakettia, johon kuuluvat myös ekologista suunnittelua koskeva asetus, rakennustuoteasetus ja valiokunta-aloitteinen mietintö kestäviä ja kiertotalouteen perustuvia tekstiilejä koskevasta EU:n strategiasta. Se tasoittaa tietä uudelle ympäristöväitedirektiiville, jossa täsmennetään, millaisia ympäristöväitteitä tulevaisuudessa voi esittää.