Artikkeli Pyloksen haaksirikosta voitti parlamentin journalismipalkinnon
Pyloksen edustalla yli 600 uhria vaatineen Adriana-veneen haaksirikkoa tutkinut kreikkalais-saksalais-brittiläinen toimittajaryhmä voitti vuoden 2023 Daphne Caruana Galizia -palkinnon.
Kreikkalaisen tutkimuslaitoksen Solomonin, saksalaisen yleisradioyhtiön StrgF/ARD:n ja brittiläisen sanomalehden The Guardianin yhdessä Forensin kanssa tekemä tutkinta paljasti, miten lähihistorian tuhoisin siirtolaisveneen haaksirikko tapahtui Kreikan rannikkovartioston toimien seurauksena. Se paljasti myös epäjohdonmukaisuuksia Kreikan viranomaisten virallisissa selonteoissa.
Palkintoseremonia pidettiin Daphne Caruana Galizian mukaan nimetyssä lehdistösalissa Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa. Tilaisuuteen osallistuivat Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola, palkinnosta vastaava varapuhemies Pina Picierno ja Berliinin lehdistöklubin puheenjohtaja Juliane Hielscher, joka edusti Euroopan laajuisen riippumattoman palkintolautakunnan 28:aa jäsentä.
Puhemies Metsola sanoi: ”Tänään kunnioitamme Daphne Caruana Galizian muistoa vuosittaisella palkinnolla, joka on väkevä muistutus hänen taistelustaan totuuden ja oikeuden puolesta. Toimittajat eri puolella maailmaa joutuvat häirinnän ja painostuksen kohteeksi tehdessään työtään, mutta he eivät suostu olemaan vaiti. Euroopan parlamentti seisoo heidän rinnallaan taistelussa medianvapauden ja moniäänisyyden puolesta Euroopassa ja maailmalla.”
Kilpailuun lähetti töitään 3.5.–31.7.2023 välisenä aikana yli 700 toimittajaa 27 EU-maasta. Tuomaristo valitsi jatkoon 12 työtä, joiden joukosta se valitsi voittajatyön.
Lisätietoja palkitusta jutusta
Tutkinnassa pureuduttiin perusteellisesti tapahtumiin, jotka liittyivät kalastustroolari Adrianan uppoamiseen 14. kesäkuuta tänä vuonna noin 50 meripeninkulman päässä Pylosista, Lounais-Kreikassa. Onnettomuudessa kuoli yli 600 siirtolaista, jotka olivat lähteneet Libyasta joitakin päiviä aiemmin.
Tutkinnassa haastateltiin yli 20:tä henkiinjäänyttä sekä käytiin läpi tuomioistuimen asiakirjoja ja rannikkovartioston lähteitä. Havainnoissa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että pelastusmahdollisuuksista ja avunantotarjouksista ei välitetty. Eloonjääneiden todistajanlausunnoista puolestaan käy ilmi, että Kreikan rannikkovartioston yritykset hinata troolaria aiheuttivat lopulta sen uppoamisen. Kreikan rannikkovartiosto kiisti yrittäneensä hinata troolaria.
Forensis teki simulaation kohtalokkaan yön tapahtumista käyttäen troolarin interaktiivista 3D‑mallinnusta. Se voitiin tehdä rannikkovartioston lokitietojen ja rannikkovartiostoaluksen kapteenin todistajanlausunnon ansiosta. Lisäksi tietoja saatiin lentoreiteistä, meriliikennetiedoista, satelliittikuvista ja lähellä kulkeneiden alusten ja muiden lähteiden kuvaamista videoista.
Jutuntekoon osallistuneet tiimit olivat:
Solomonista: Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi
Forensista: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner
StrgF/ARD:sta: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger
The Guardianista: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou ja Julian Busch
Voittaja-artikkeli on pian saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.
Tietoa palkinnosta
Daphne Caruana Galizia -palkinto perustettiin parlamentin puhemiehistön päätöksellä joulukuussa 2019. Se on kunnianosoitus Daphne Caruana Galizialle, joka sai surmansa autopommi-iskussa vuonna 2017. Caruana Galizia oli toimittaja ja bloggaaja, jonka erikoisalana oli korruption vastainen tutkiva journalismi.
Palkinto myönnetään joka vuosi (Daphne Caruana Galizian murhan vuosipäivän tienoilla) merkittävästä journalistisesta työstä, joka edistää tai puolustaa Euroopan unionin perusperiaatteita ja arvoja. Näitä arvoja ovat ihmisarvo, vapaus, demokratia, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeudet.
Kilpailuun voivat osallistua toimittajat ja toimittajaryhmät kansallisuudesta riippumatta syväluotaavilla töillään, jotka on julkaistu tai esitetty jossakin EU:n 27 jäsenmaassa toimivassa tiedotusvälineessä. Tarkoituksena on tukea ja korostaa journalismin merkitystä vapauden, tasa-arvon ja mahdollisuuksien turvaamisessa.
Voittajatyön valitsee riippumaton tuomaristo. Se koostuu EU:n 27 jäsenmaan lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista. Tuomaristoon kuuluu myös Kansainvälisen journalistiliiton edustaja.
Palkinto ja 20 000 euron palkintosumma kuvastavat Euroopan parlamentin vahvaa tukea tutkivalle journalismille sekä vapaan lehdistön merkitystä.
Lokakuussa 2021 palkinnon sai Pegasus-hanketta tutkiva Forbidden Stories -toimittajaryhmä.
Lokakuussa 2022 palkinto myönnettiin Découpagesin ja Arte G.E.I.E.:n yhteistuotannolle. Heidän dokumenttielokuvansa kertoi Venäjän vaikutusvallasta Afrikassa.
Kuka oli Daphne Caruana Galizia?
Daphne Caruana Galizia oli maltalainen toimittaja, bloggaaja ja korruptiota vastustava aktivisti. Hän raportoi laajamittaisesti korruptiosta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, kansalaisuuksien myynnistä sekä Maltan hallituksen yhteyksistä Panaman papereihin. Caruana Galizia joutui häirinnän ja uhkailun kohteeksi, ja hänet murhattiin 16. lokakuuta 2017 autopommi-iskussa. Viranomaisten murhatutkimuksia arvosteltiin julkisuudessa rajusti. Tämä johti lopulta pääministeri Joseph Muscat’n eroon. Euroopan parlamentin jäsenet arvostelivat puutteellista tutkintaa ja vaativat joulukuussa 2019 komissiolta asiaankuuluvia toimenpiteitä.
Yhteystiedot:
-
John SCHRANZ
Press Officer